Párizsi bevándorlótáborok kiürítése

A francia rendőrség Párizs központjában hajtott végre újabb bevándorlótábor-kiürítést, amelyet a segélyszervezetek társadalmi tisztogatásként jellemeznek.

A legutóbbi akcióban egy 30 fős migránscsoportot kellett elhagynia az ideiglenes táboruknak, amelyet az AP hírügynökség dokumentált. Ez az intézkedés csupán napokkal követte Franciaország legnagyobb menekülttáborának tömeges kiürítését, ami egy Párizstól délre fekvő külvárosban történt. A hatóságok minden tavasz elején megismétlik ezeket az eljárásokat, a téli időszakban történő „tűzszünet” után, amikor ideiglenesen felfüggesztik a kilakoltatásokat.

A segélyszervezetek szerint az olimpia közeledtével ezek a kilakoltatások még gyakoribbá válnak, és bírálják, hogy az embereket a fővárostól távol eső helyekre szállítják, annak ellenére, hogy a párizsi régióban is lenne lehetőség menedéket nyújtani számukra. Ráadásul sok menedékkérőnek a párizsi központban van esedékes tárgyalása.

Elias Hufnagel, egy menekülteket és bevándorlókat segítő csoport önkéntese szerint a hatóságok célja, hogy az olimpiai játékok alatt „tiszta” legyen a város képe, és ne tűnjön úgy, mintha Párizs migránsokkal és menedékkérőkkel lenne tele.

A párizsi rendőrség álláspontja szerint azonban a kiürítés biztonsági okokból szükséges volt, különösen mivel a sátortábor iskolák közelében helyezkedett el.