Lázár János tervezete szerint titkosítanák az építési engedélyeket

A Válasz Online szerint egy új jogszabály-tervezet értelmében nem lehetne nyilvánosan hozzáférni az építési engedélyekhez és a hozzájuk kapcsolódó döntésekhez, amit Lázár János minisztériuma dolgozott ki.

A Válasz Online által közzétett információk szerint a jogszabály-tervezet megakadályozná, hogy a jövőben olyan cikkek jelenjenek meg, mint amelyek például Tiborcz Istvánhoz köthető építkezésekről vagy a Svábhegy maradékának beépítéséről számolnak be. A tervezet a 312/2012-es kormányrendelet módosítását célozza, és eltávolítaná azokat a részeket, amelyek az ÉTDR elektronikus építéshatósági rendszer általános tájékoztatási felületére vonatkoznak.

Ez a felület jelenleg lehetővé teszi, hogy bárki megtekinthesse a beadott építési engedélyeket, a döntéseket, és letölthesse a tervek egy részét is. A jogszabály-tervezet hatályba lépése esetén ez a tájékoztatási felület megszűnne, és a tartalma visszamenőlegesen is elérhetetlenné válna. A tervezet indoklása szerint a módosítás célja kizárólag a tájékoztató felület megszüntetése, azonban a Válasz Online szerint különösebb indoklás nincs a tervezetben.