Jogerős ítélet a fonyódi csecsemő ügyében

Egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték azt az anyát, aki magára hagyta újszülött gyermekét egy fonyódi buszmegállóban.

A Pécsi Ítélőtábla jogerős ítéletet hozott abban az ügyben, ahol egy nő magára hagyta újszülött gyermekét egy fonyódi buszmegállóban. A táblabíróság közleménye szerint a 37 éves vádlott, aki egyedül nevelte kiskorú gyermekét, Ausztriában élt rendezett körülmények között, amikor megismerkedett egy zalai férfival. A nő 2021-ben esett teherbe a férfitól, de terhességét eltitkolta és orvoshoz sem fordult.

Az újszülöttet 2021. október 10-én egy balatoni nyaralóban hozta világra, majd miután megmosdatta és betakarta egy törölközőbe, autóba ült vele és egy fonyódi buszmegállóban hagyta magára. A vádlott ezután Ausztriába távozott.

A csecsemőre kutyasétáltatók találtak rá, akik sírását hallották. A helyszínre érkező mentők megállapították, hogy a gyermek a hűvös, nyolc fokos időjárás ellenére is egészséges volt.

A vádlott a rendőrség keresése után jelentkezett és részletes vallomást tett. Kiderült, hogy személyiségzavarban szenved, ami a cselekmény elkövetésekor is fennállt. A stressz hatására beszűkült tudati állapotba került, ami bár nem akadályozta meg abban, hogy cselekedete társadalomra veszélyességét felismerje, de nehezítette a helyzet mérlegelését.

Az ügyészség emberölés kísérlete miatt indított vádemelést, de a Kaposvári Törvényszék kiskorú veszélyeztetése miatt ítélte el az anyát egy év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre. A Pécsi Ítélőtábla az elsőfokú ítéletet megalapozottnak találta és helybenhagyta.