Terézvárosi közbeszerzési botrány: büntetés az eltűnt dokumentumokért

Több tíz millió forintos közbeszerzési eljárás dokumentumai tűntek el Terézvárosban, a helyi önkormányzat cége nem tudott elszámolni a kiadásokkal. A Közbeszerzési Döntőbizottság jelentős bírságot szabott ki az ügyben.

A Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. vezetője nem tudta igazolni a Közbeszerzési Hatóság felé, hogy miként fizették ki a kerület zöldítését szolgáló növénykonténerek ellenértékét. A cég vezetője a vizsgálati jegyzőkönyv szerint azzal védekezett, hogy a mulasztás oka a tapasztalatlanság és az ügyetlenség volt.

A kerület jelentős összegeket költött a speciális virágládákra; 2022-ben 22,4 millió, 2023-ban pedig 23,4 millió forintot fizetett ki értük, közbeszerzési eljárás nélkül. A Közbeszerzési Döntőbizottság határozata szerint mindkét évben a beszerzések értéke meghaladta a közbeszerzési értékhatárt, ezért a beszerzőt 2 millió 300 ezer forintra büntették.

A hatóság a bírság összegét azzal indokolta, hogy a beszerző súlyos jogsértést követett el azzal, hogy nem hajtotta végre a közbeszerzési eljárást, és a jogsértések már nem orvosolhatóak.

Ez nem az első eset, hogy Terézváros problémába ütközik a közbeszerzésekkel. 2023 októberében a kerületi szakrendelő energetikai korszerűsítésével kapcsolatban is szabálytalanságokat tártak fel, amiért 30 millió forintos büntetést kellett fizetniük. Egy korábbi esetben pedig egy másik szakrendelő közbeszerzése miatt 3 millió forint bírságot róttak ki, és emiatt 50 millió forint EU-s támogatástól is elesett a kerület.

Az Index megkeresésére Terézváros Önkormányzata csak annyit közölt, hogy a beszerzést lebonyolító cég korábbi ügyvezetője már nem áll a cég alkalmazásában, és a döntőbizottsági határozat ellen a kerület közigazgatási bírósághoz fordult jogorvoslatért.