Elképesztő okból úszta meg az ittas vezetést egy belga férfi

Egy belga férfi nem mindennapi érvvel mentesült az ittas vezetés vádja alól, miután azt állította, hogy a magas véralkoholszintjét egy ritka anyagcserebetegség, az önsörfőző-szindróma (ABS) okozza.

A 40 éves férfi tárgyalása során a Science Alert információi szerint azt hangoztatta, hogy nem alkoholfogyasztás eredményeként emelkedett meg a véralkoholszintje, hanem az ABS miatt, amely során a belekben lévő mikroorganizmusok, elsősorban gombák, az elfogyasztott szénhidrátokból alkoholt állítanak elő. Az ABS-ben szenvedőkben ezek a mikrobák nagyobb számban fordulnak elő.

Anse Ghesquiere, a védelem ügyvédje szerint a tudósok úgy vélik, hogy az ABS-esetek számát világszerte alábecsülik, jelenleg csupán 20 embernél diagnosztizálták ezt a betegséget. A férfi nevét nem hozták nyilvánosságra, de a bíróság végül felmentette őt, bár a döntés még nem hivatalos, az ügyészségnek egy hónapja van arra, hogy fellebbezzen.

Az eset 2022 áprilisában kezdődött, amikor a rendőrök megállították, és a szonda 0,91 milligramm/liter alkoholt mutatott ki a szervezetében, ami jóval meghaladja Belgiumban a törvényes határértéket, ami 0,22 milligramm/liter. Egy hónap múlva ismét összetalálkozott a rendőrökkel, akkor a lehelete 0,71 milligramm alkoholt tartalmazott. Korábban, 2019-ben már volt egy hasonló eset, amikor a férfi jogosítványát is elvették, de akkor még nem tudta, hogy ABS-ben szenved.

A férfi, aki egy sörgyárban is dolgozott, amit az ügyvédje „újabb szerencsétlen véletlennek” nevezett, azóta már három orvos is igazolta, hogy ő is egyike azon keveseknek, akiknek ABS-e van. Jelenleg szénhidrátszegény diétát követ, hogy elkerülje a jövőbeni hasonló helyzeteket, és az ügyész kérésére kerüli az alkoholtartalmú italok fogyasztását.