Sokkoló drágulás kedvenc hazai nyaralóhelyünkön

Az április 17-ig megtett nyári előfoglalások adatai alapján a Balatonnál a szállásárak átlagosan 10 százalékkal emelkedtek tavalyhoz képest.

A Balatonnál tapasztalható áremelkedés minden népszerű települést érintett, ahol a szállásárak növekedése különösen magas volt. Balatonalmádiban a legnagyobb mértékű, 28,78 százalékos drágulást regisztrálták, míg Balatonfüred 17,31 százalékos, Keszthely pedig 15,48 százalékos áremelkedést mutatott.

A szezon közeledtével a szállások árai tovább nőhetnek, mivel a foglalások egy része már most az apartmanokra irányul, és amint ezek a helyek betelnek, a hotelek iránt is nőhet a kereslet.

Az apartmanok ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 11,31 százalékkal, míg a hotelek és panziók esetében az áremelkedés mértéke 7 százalék alatt maradt. A Pénzcentrum megjegyzi, hogy jelenleg a bentlévő foglalásokból lehet számolni, ezek esetében jelenleg az apartmanokat foglalták többen, tehát összességében most alacsonyabb árat látunk ahhoz képest, amit majd a szezonhoz közeledve és a szezon alatt látunk, amikor már a hoteleket is nagyobb arányban foglalják a vendégek.

A nyári foglalások többsége júliusra (47 százalék) és augusztusra (34 százalék) koncentrálódik, míg júniusra egyelőre csak 17 százalékot tesznek ki a foglalások. A júliusi és augusztusi időpontokat részesítik előnyben a nyaralni vágyók.

Idén a last minute foglalások is erősödő tendenciát mutatnak. A leutazás dátumához közeli, egy hónapon belüli foglalások jelentős részét teszik ki, ami magyarázatot adhat arra, hogy a júniusi időpontok iránt még nem nőtt meg jelentősen a kereslet. Az átlagos foglalási ár fejenként egy főre idén 12 429 Ft, amely tavalyhoz képest, ugyanezt az időszakot vizsgálva, közel 10 százalékos növekedést jelent.