Tiszavirágzásról szóló álhírek helyreigazítása

Az interneten gyorsan terjedt egy álhír, miszerint a szokatlanul meleg tavasz miatt idén korábban kezdődött a tiszavirágzás, azonban szakértői nyilatkozatok alapján kiderült, hogy ez nem felel meg a valóságnak.

A közelmúltban készült fotók alapján az interneten elterjedt az a téves információ, hogy a meleg tavasz hatására a tiszavirágzás két hónappal előbb kezdődött volna meg. A 24.hu cikke szerint ez a természeti jelenség egy adott kérészfaj tömeges rajzását jelenti, amikor a rovarok milliószám emelkednek a víz fölé, hogy párosodjanak és petéiket lerakják, majd rövid időn belül elpusztulnak.

A híresztelésekkel ellentétben azonban a Tisza még nem kezdett virágzásba, és a rajzás sem várható korábban. A félreértést egy másik kérészfaj, az elevenszülő kérész (Cloeon dipterum) téves azonosítása okozta.

Dr. Kriska György, az ELTE TTK Biológiai Intézet docense és a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója szerint a Tiszalökön készült fotón látható rovar valójában az elevenszülő kérész egy nőstényének szubimágója, amely Európa-szerte elterjedt, és állóvízben is képes fejlődni.

A tiszavirág és az elevenszülő kérész között jelentős különbségek vannak. A tiszavirág testhossza akár a négy centimétert is elérheti, míg az elevenszülő kérész csak egy centiméteres. A tiszavirág estefelé repül fel, és a párzás, peterakás után a rovarok elpusztulnak, míg az elevenszülő kérész nősténye párzás után elrejtőzik, petéit pedig 10–14 nap múlva rakja le.

A szakértő szerint a fotón látható nőstény rovar kevésbé kifejezett testmintázata és opálos szárnyai alapján szubimágó, és hozzátette, hogy a tiszavirág esetében csak a hímeknek van ilyen alakjuk.

Összességében tehát a tiszavirágzás még nem kezdődött el, és bár nincs célzott kutatás arra vonatkozóan, hogy mi indítja el a rajzást, a korai felmelegedés valószínűleg nem játszik döntő szerepet ebben a folyamatban.