A Ferencváros és a Gazprom közötti megállapodás nemzetközi felháborodást válthat ki

A Ferencváros labdarúgócsapata és a Gazprom közötti esetleges megállapodás komoly nemzetközi visszhangot keltett, és számos kritikát vonzott magára. A világelső orosz földgázkitermelő vállalat főszponzorként támogathatja a magyar együttest, amennyiben aláírják a szerződést, de a Gazprom megítélése nem a legkedvezőbb a nemzetközi közösség szemében. A Fossil Free Football (FFF) kampánycsoport alapítója, Frank Huisingh szerint a cég a bolygó egyik legnagyobb környezetszennyezője, és profitja Vlagyimir Putyin hadigépezetét finanszírozza.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta a világ még elutasítóbban áll Oroszországhoz, és számos üzleti bojkott, tiltás, valamint szankció sújtotta az országot. A sport, különösen a futball, szintén nem maradt ki a szankciók alól. A Manchester City például a Bajnokok Ligája sorsolása után készített ábráján eltüntette a szerb Crvena zvezda mezéről a Gazprom logóját, ezzel is jelezve álláspontját.

A Ferencváros számára az üzlet kínos helyzetet teremthet az európai futballban érezhető ellenszenv és nyomás ellenére. Az UEFA egyelőre nem tiltott meg semmit az orosz cégek támogatásával kapcsolatban, a szabályzat szerint a szponzorációs megállapodásokat minden együttes saját felelősségére köti, de a mezeken szereplő hirdetésekhez az UEFA írásos jóváhagyása szükséges.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősítette, hogy Magyarországon nem tiltanak meg egy ilyen együttműködést, és a Gazprom nem szerepel a szankciós listán. Az RTL által idézett minisztériumi álláspont szerint minél több nagy nemzetközi vállalat fektet be a magyar sportba, annál jobb.

A Gazprom már korábban is jelentős befolyást szerzett a futball világában, az UEFA-val és a FIFA-val is együttműködött, és többek között a 2018-as világbajnokság, a 2020-as Eb és a Bajnokok Ligája névadó szponzora volt. A klubcsapatok közül jelenleg az orosz Zenitet tulajdonosként, a Crvena zvezdát mezszponzorként támogatja, és korábban a német Schalke csapatát is szponzorálta. A Ferencváros anyagilag valószínűleg jól járna az együttműködéssel, de a klub egyelőre nem kommentálta a lehetséges szerződést.