Kampányok, telefonok, válságok és 420

Jó reggelt kívánunk a 444 napindító hírlevelével, melyben számos témát érintünk, többek között Balog Zoltán lelkész mentési kísérletét, a választási kampány hivatalos kezdetét, és a gyerekek okostelefon-használatának veszélyeit.

Balog Zoltán egy gyülekezeti konferencián beszélt arról, hogy próbált segíteni egy bilincsben elvinni készülő lelkészen, és hogy több református lelkész állt Kónya Endre kegyelmi kérvénye mögött. A választási kampány szombaton kezdődött el hivatalosan, a politikusok utcára vonultak, és Szentkirályi Alexandra, valamint Magyar Péter is bejelentette, hogy összegyűjtötték a szükséges aláírásokat a jelöltséghez. A Fidesz saját kampányt is indított, amelyben az ellenzéki szereplőket Brüsszel szolgáinak állítják be. Karácsony szerint pedig nagy az esély, hogy a Fidesz történelmi vereséget szenved június 9-én. A DK arra szólította fel a Kutyapártot, hogy ne támadják az ellenzéki polgármester-jelölteket, miközben Székesfehérváron a DK-s Ráczné Földi Judit is elindul a polgármesterségért. Baranyi Krisztina vezeti a Kutyapárt fővárosi listáját. Mészáros Lőrinc borászának francia szőlőbirtokán arab telivér ménes is létesülhet, amelyből szállodát alakítottak ki. A Belügyminisztérium a kórházakban vizuálisan ellenőrzi a betegeket, és Herczeg Zoltánra 2 év 8 hónap letöltendő börtönbüntetést kért az ügyészség. Péntek este sarki fény volt látható az ország felett.

A gazdasági helyzet kapcsán Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint a kormánynak a hitelesség érdekében már most módosítania kellett a költségvetési terveken. Az izraeli-iráni konfliktus elmélyülése globális recesszióhoz vezethet, és Trumptól nem várható, hogy mindenben megengedőbb lesz Magyarországgal.

Jonathan Haidt szerint az okostelefonok és a közösségi média negatívan befolyásolják a fiatalok mentális egészségét. Kutatási módszertanát bár nem mindenki fogadja el, a fő állításaihoz sokan tudnak kapcsolódni.

A Kutyapárt szokásos évi fűnapi eseményén egy karton-Deutsch Tamás is megjelent.

Az amerikai Képviselőház jóváhagyta az Ukrajnának nyújtandó 61 milliárd dolláros katonai támogatást, amit Zelenszkij hálával fogadott. Emellett a Tiktok-betiltási törvényt is megszavazták. Doppinggal buktak le a kínai úszók, de mégis engedték őket indulni a tokiói olimpián. A Kanári-szigeteken tüntettek a turisztikai modell ellen, és egy gyerekmentes, kutyabarát brit kocsma is kiakasztotta a közvéleményt.

A transzviták kapcsán felmerül a kérdés, vajon J.K. Rowling transzfób-e vagy sem, cikkünkben ezt a témát járjuk körül.

A művészet és politikacsinálás határát Kelemen Kristóf dokumentumszínházi bemutatója kapcsán vizsgáltuk, és Pápai Gergő Utazás a Mesterséges Városba című kísérleti ambientes analóg darabját is bemutattuk.

A Qubit cikkei között szerepelt Philippe Bourgois előadása, aki antropológusként a drogdílerek közé beépülve kutatta az erőszak normalizálódását, és egy 450 éves ír sörrecept újrafőzésének eredményeiről is olvashattunk.