Lázár János marad a teniszszövetség elnöke

Lázár János, az építési és közlekedési miniszter, aki 2020 óta áll a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) élén, az egyedüli jelöltként várhatóan megőrzi pozícióját a május 30-i tisztújító közgyűlésen.

Lázár János 2020-ban vette át a szövetség vezetését, Szűcs Lajos fideszes országgyűlési képviselőt váltva az elnöki székben. A váltás oka a szövetség nehéz pénzügyi helyzete volt, amelyet Szűcs 3,5 milliárd forintos kormányzati támogatás iránti kérelmével hozott nyilvánosságra. Ebből a kért összegből 2,5 milliárd forintot kapott meg a szövetség, mivel állítása szerint már a bérek kifizetése is gondot jelentett. A pénzügyi problémák között szerepelt egy lemondott magyarországi WTA-torna is, ami miatt a szövetségnek több 100 millió forint értékű ellentételezést kellett kifizetnie.

A MTSZ pénzügyi helyzetének rendezése érdekében Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére Lázár János vette át a szervezet irányítását. A későbbi miniszter büntetőfeljelentést is tett, ami egy 252 millió forintos kártérítési pert eredményezett a volt főtitkár ellen. Azonban a per első- és másodfokon is elveszett, és a szövetségnek Richter Attilának mintegy 16 millió forintot kell kifizetnie. Lázár János belső vizsgálatot, elszámoltatást és pénzügyi konszolidációt ígért, amire a kormány már több mint 13 milliárd forintot fordított.