Ketyeg az óra: ismét megszűnhet egy kiadó

A magyarországi kis kiadók nehéz helyzetben vannak, és többeket a bezárás veszélye fenyeget. Az Indexnek nyilatkozó kiadóvezetők szerint az olvasók számának csökkenése és a forráshiány jelentik a legnagyobb problémákat.

A Kairosz Kiadó vezetője, Szalai Katalin szerint a folyamatosan csökkenő olvasószám a legfőbb probléma, ami a kiadók és a könyvesboltok megszűnésének veszélyét rejti magában. Zsiga Kristóf, a Magyar Napló Kiadó ügyvezetője is hasonlóan látja a helyzetet, nehezen maradnak fenn a kis boltok. A Püski Kiadó bejelentette, hogy budapesti könyvesboltjukat 2024. júniusában végleg bezárják, de a kiadó továbbra is működni fog. Az Index több kis kiadót is megkeresett, hogy kiderítse, milyen túlélési stratégiákat alkalmaznak.

Szalai Katalin szerint nem várható pozitív változás a tendenciában, és úgy véli, hogy a könyvtárak újbóli népszerűsége is hozzájárul az eladott könyvek számának csökkenéséhez. Zsiga Kristóf kiemelte, hogy kiadójuknál a kereslet stagnál az elmúlt években, és a könyv- és folyóiratkiadás jó párosításnak bizonyul.

A forráshiány és a kevés vevő jelenti a legnagyobb problémát a Kairosz Kiadó számára. Szalai Katalin szerint az idősebb olvasó korosztály lassan megfogyatkozik, és kiadójuk inkább az igényes ismeretterjesztő könyvekre specializálódott, amelyek nem feltétlenül számítanak trendinek. A kiadó kínálata széles, többek között életmód, életrajzok, pszichológia, művészet és szépirodalom is megtalálható, de a kis példányszámok miatt nehéz fenntartani az üzletet.

Az új árkötöttségi törvényjavaslat is aggodalomra ad okot a kiadók körében. A javaslat szerint csak tízszázalékos kedvezmény adható a friss kiadványokra, ami adminisztrációs terhet jelent a kis kiadók számára, és korlátozza a szerzőknek nyújtott kedvezményeket is. Szalai Katalin azonban jelenleg nagyobb problémának tartja a nagykereskedők magas jutalékát, mint a kedvezmények korlátozását. A kiadók és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) reménykednek, hogy javaslataik meghallgatásra találnak.