Törökország és Irak stratégiai együttműködési megállapodást írt alá

Irak és Törökország fontos stratégiai keretmegállapodást írt alá, amely a biztonsági, energetikai és gazdasági együttműködést szabályozza a két ország között.

A megállapodás keretében összesen 24 egyezmény jött létre számos területen, amelyeket Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök jelenlétében írtak alá Bagdadban. Egy átfogó vízügyi megállapodás is része a szerződéssorozatnak, amely a Tigris és az Eufrátesz folyók vízgazdálkodásának javítására irányuló közös projektekre, fejlesztésekre és az öntözőrendszerekkel kapcsolatos szakmai egyeztetésekre terjed ki.

Asz-Szudáni kiemelte, hogy az együttműködés jelentősége kiemelkedő a régió biztonsága szempontjából. Erdogan török elnök több mint egy évtized után tett ismét látogatást Irakban.

A két szomszédos állam közötti kapcsolatok az elmúlt időszakban megromlottak, mivel Törökország intenzívebbé tette katonai műveleteit az észak-iraki hegyvidéki területeken, ahol a PKK fegyveresei állomásoznak. Irak ezt szuverenitása sérelmeként értékeli, míg Ankara szerint szükséges lépéseket kell tennie Törökország védelme érdekében, mivel további támadásokra számítanak.

Törökország 1984 óta áll fegyveres konfliktusban a Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), amelyet az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek minősít, és amelynek több bázisa is van Észak-Irakban.