Havazás a Kékesen és változékony időjárás várható

Vasárnap késő este intenzívebb csapadékmező érte el a Kékest, ahol a hőmérők 0 fok feletti értékeket mutattak, így havazás kezdődött Magyarország legmagasabb pontján.

Az Időkép webkamerája rögzítette azt az egyórás időszakot, amikor a táj kifehéredett a Kékesen, amelyet itt lehet megtekinteni. A Hungaromet és a met.hu előrejelzése szerint hétfőn a Dunától keletre több helyen esőt hozó csapadékzóna északkelet felé halad tovább, és a derült dunántúli területeken is növekszik a gomolyfelhőzet. Délutánra a csapadékrendszer elhagyja az északkeleti határt, de mögötte helyenként záporok is kialakulhatnak. Estére a gomolyfelhők összeesnek, és a záporok megszűnnek. Napközben a hőmérséklet 9 és 15 fok között alakul, míg késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Fronthatás nem várható, legfeljebb gyenge hidegfronti tünetek jelentkezhetnek a hűvös idő miatt, mint például fejfájás, vérnyomás problémák és keringési panaszok.

A Dunántúlon és az északkeleti tájakon estig élénk, néha erős széllökések kísérik az északi, északnyugati szelet. A változékony időjárás jellemzi a hétfőt, amely alatt a Dunántúlon és az északkeleti részeken élénk, olykor erős széllökések is várhatók. Az északkeletire, keletire forduló szelet elsősorban a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti tájakon kísérhetik élénk lökések.

A szeles idő miatt tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, a szél ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki. Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a réteges öltözet.

Zivataros hét elé nézünk

Keddre virradóan nyugaton, északnyugaton esőre ébredhetünk, majd napközben a dunántúli és középső tájakon alakulnak ki nagyobb eséllyel záporok, egy-egy zivatar. Keleten és délen hosszabb időre kisüthet a nap. Élénk, erős lesz a délkeleti-keleti-északkeleti szél. Nyugaton, északnyugaton és északon csak 9 és 15, máshol 16 és 21 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Szerdán sok felhő lesz felettünk, többfelé számíthatunk esőre, záporra, helyenként zivatarra. Többfelé erős, északnyugaton viharos lehet az északnyugatira forduló szél. Nyugaton és északnyugaton csak 7-10, máshol 11-18 fokot mutathatnak a hőmérők.

Csütörtökön helyenként zápor, néhol zivatar még kialakulhat, de már többfelé kisüthet hosszabb időszakokra a nap. A nyugatias szél többfelé élénk, északon erős lehet, délután 8 és 15 fok közötti maximumokra van kilátás. Pénteken túlnyomóan napos idő ígérkezik helyenként futó záporokkal. Helyenként élénk lehet a déli-délnyugati szél, délután 14-19 fokot mérhetünk.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras