Az EU megfontolhatja az orosz cseppfolyósított földgáz és árnyékolajflotta elleni szankciókat

Az Európai Unió a 14. szankciócsomag keretében fontolóra veheti az orosz cseppfolyósított földgáz importjának betiltását, valamint intézkedéseket hozhat az orosz árnyékolajflotta ellen, jelentette ki Tobias Billstrom svéd külügyminiszter.

Tobias Billstrom, Svédország külügyminisztere szerint az Európai Unió tervezi, hogy a 14. szankciócsomag részeként megfontolja az orosz cseppfolyósított földgáz importjának tilalmát, valamint az orosz árnyékolajflotta elleni lépéseket. Billstrom hangsúlyozta, hogy az egyik legfontosabb céljuk, hogy a cseppfolyósított földgáz importtilalmát és az árnyékolajflotta elleni intézkedéseket is belefoglalják a szankciós csomagba.

Az EU külügyi tanácsa hétfőn Luxemburgban ül össze, hogy megvitassa többek között az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget, valamint a közel-keleti és a szudáni helyzetet. A svéd miniszter kiemelte, hogy az árnyékflotta, amely becslések szerint 1400 átláthatatlan tulajdonosi hátterű hajóból áll, nemcsak a szankciók kijátszásában segíti Oroszországot, hanem egyértelmű környezeti fenyegetést is jelent.

Ez a flotta Oroszország hadipénztárát táplálja. Elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az olyan drasztikus lépéseket, mint a hajók kitiltása az uniós vizekről, Moszkva eszkalációként értelmezheti.

Az Európai Bizottság és az EU diplomáciai részlege most alaposan átfutja az árnyékflotta minden elemét, és azt, hogy mit lehet tenni ellene. Ezt követi majd a Bizottság jelentése az Európai Tanácsnak.

A svéd miniszter szerint megkeresnék a kikötőállamokat, és felléphetnének a tulajdonosok, üzemeltetők, biztosítótársaságok ellen bármely harmadik országban, amelyet Oroszország ma arra használ, hogy működtesse az árnyékflottát. Ez lenne az első alkalom, hogy az EU megvizsgálja ezt a szankciós kiskaput Oroszország ukrajnai inváziója óta.