Ukrán külügyminiszter: „Rossz nap volt ez Putyin számára”

Az ukrán kormányfő szerint az amerikai kongresszus által megszavazott gigasegély jelentős támogatást jelent az ország számára, különösen a védelem terén.

Az ukrán kormányfő, Denisz Smihal a Facebookon keresztül közölte, hogy az Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros segélycsomagból körülbelül 50 milliárd dollárt a védelemre fordítanak. Ezen források felhasználásával több fegyvert, légvédelmi eszközöket és nagyobb hatótávolságú lövedékeket terveznek beszerezni.

A segélycsomag további részleteiről is beszámolt a kormányfő. A fennmaradó összegből 7,8 milliárd dollárt az államháztartás támogatására, 1,57 milliárd dollárt gazdasági segélyként, míg 400 millió dollárt a határvédelemre és aknamentesítésre különítenek el. Smihal kiemelte, hogy a források egy részét az ország létfontosságú infrastruktúrájának helyreállítására is szánják, amelyet az orosz támadások súlyosan érintettek.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a támogatás kapcsán megjegyezte, hogy "rossz nap volt ez Putyin számára", és hozzátette, hogy "Az Egyesült Államok újfent igazolta globális vezető szerepét".

Az amerikai képviselőházban hosszú viták után, mind demokrata, mind republikánus támogatással elfogadták a 95 milliárd dolláros segélycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely Ukrajnát, Izraelt és Tajvant is érinti. Ebből az összegből Ukrajna 61 milliárd dollárt kap, azonban a törvénytervezet még a szenátusi jóváhagyásra vár.