A guillotine utolsó áldozatának utolsó kívánsága

A guillotine, amelyet gyakran neveztek a "nemzet borotvájának", utoljára 1977-ben sujtott le egy elítéltre Franciaországban. Az utolsó áldozat, Hamida Djandoubi tunéziai bevándorló volt, aki súlyos bűncselekmények miatt nem remélhetett kegyelmet.

Nyilvánosan utoljára 1939-ben, Versailles-ben alkalmazták a guillotine-os kivégzést, amikor Eugen Weidmann német gyilkost végezték ki a szájtáti tömeg előtt. Az esemény olyan jelentős visszatetszést keltett, hogy a kivégzési módszert hamarosan a börtönök mélyére száműzték. Az utolsó, guillotine általi kivégzésre 1977-ben került sor, amikor Hamida Djandoubi-t, egy tunéziai bevándorlót hajtották végre a marseille-i Baumettes börtönben, szeptember 10-én.

Djandoubi a 22 éves Élisabeth Bousquet elrablásáért, megkínzásáért és meggyilkolásáért kapta a halálos ítéletet, akit korábban feljelentett, mert állítása szerint prostituálttá akarta tenni. A kivégzése a nyugati világ utolsó, törvény által szentesített guillotine-os ítéletvégrehajtása volt, és Franciaországban 1981-ben törölték el a halálbüntetést.

Djandoubi borzalmas bűnei miatt nem számíthatott együttérzésre, és Valéry Giscard d’Estaing köztársasági elnök sem volt hajlandó kegyelmet adni neki. A kivégzése előtti percekben a gyilkos kért egy cigarettát, majd még egyet. Amikor egy harmadikat is szeretett volna, ezt már megtagadták tőle. Marcel Chevalier, az utolsó francia főhóhér, akit "párizsi úriemberként" ismertek, hajnali 4 óra 40 perckor teljesítette kötelességét.