A SZÉP Kártya népszerűségének növekedése és az első digitális változat megjelenése

A SZÉP Kártya használata jelentős növekedést mutatott az elmúlt évben, a kártyabirtokosok száma 2,6 millióról 2,8 millióra emelkedett, a feltöltések és költések összege is jelentősen nőtt. A K&H Bank bejelentette az első digitális SZÉP Kártya megjelenését, amely érintésmentes fizetésre is alkalmas.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint a SZÉP Kártya egyre népszerűbb fizetőeszköz, hiszen a kártyabirtokosok száma egy év alatt 200 ezerrel nőtt. A feltöltések összege 23%-kal, míg a költéseké 10%-kal emelkedett, ami a turisztikai kereslet felfutását jelzi. A SZÉP Kártyát elfogadó helyek száma is bővült: 2023 márciusában még 132 ezer helyen lehetett használni, míg 2024 márciusára ez a szám 144 ezerre nőtt.

A feltöltések összege az előző év azonos időszakához képest 22,6%-kal növekedett, így idén márciusban 58,7 milliárd forintot osztottak ki a munkáltatók. A költések tekintetében is emelkedést tapasztalhatunk, hiszen márciusban az előző évhez képest 10%-kal, 35 milliárd forintra nőtt a SZÉP Kártyákról felhasznált összeg. Az év első három hónapjában a feltöltések összértéke meghaladta a 109,4 milliárd forintot, ami 22%-kal több az előző év azonos időszakához képest, és 107%-kal haladja meg a 2019-es évet. A költések összege az első negyedévben meghaladta a 86 milliárd forintot, ami szintén jelentős növekedést mutat.

A K&H Bank tájékoztatása szerint az új digitális SZÉP Kártya érintésmentes termináloknál és okoseszközökkel történő fizetésre is használható. Ez a fejlesztés lehetővé teszi, hogy a kártyabirtokosok még kényelmesebben és egyszerűbben végezhessék el a fizetéseiket. A digitális változat létrehozásához szükséges volt a bankkártyás és a SZÉP kártyás rendszerek összehangolása, ami komplex projekt munkát és agilis fejlesztést igényelt a bank részéről.

A turisztikai fogyasztás jelentős növekedésével a kormány célja, hogy 2024-ben újraindítsa, majd jövőre tovább emelje a gazdasági növekedést, és így évről évre haladva, folyamatosan felzárkózzunk és elérjük az EU-fejlettségi átlag 90 százalékát. Ehhez járul hozzá a turisztikai ágazat folyamatosan erősödő teljesítménye.