Az Egyesült Államok támogatása Ukrajnának: Zelenszkij szerint így nyerhetnek

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szerint Ukrajnának esélye nyílhat a győzelemre, ha a katonai segítséget tartalmazó támogatási csomagot a Kongresszus felsőháza is elfogadja. Az Egyesült Államok képviselőháza már megszavazta a közel 61 milliárd dolláros támogatást, amelynek célja, hogy Ukrajna katonái minél hamarabb kézzelfogható segítséget kapjanak a harctéren.

Zelenszkij az NBC televíziónak adott interjúban hangsúlyozta, hogy a segítségnyújtás nem szenvedhet további hat hónapos késedelmet, és kiemelte, hogy Ukrajnának nagy hatótávolságú fegyverekre és légvédelmi eszközökre van a legnagyobb szüksége. Az elnök szerint az új támogatással képesek lesznek stabilizálni a helyzetet a harctéren és visszavenni a kezdeményezést.

A háború lezárásának stratégiáját illetően Zelenszkij úgy véli, hogy az nem "Putyin és környezetének szavain kell alapulnia, hanem valamin, ami részletes és kézzelfogható egy független és demokratikus Ukrajna számára". Az ukrán elnök "szóbeszédként" utasította el azokat a feltételezéseket, amelyek szerint Donald Trump, ha novemberben amerikai elnökké választják, nyomást gyakorolna Ukrajnára területi engedmények tekintetében.

Az Egyesült Államok képviselőháza a támogatási csomag mellett Izrael katonai támogatásáról és az Egyesült Államok délkelet-ázsiai szövetségeseinek szánt támogatásról is döntött, valamint a TikTok betiltását lehetővé tevő jogszabályt is elfogadta.

A törvényjavaslatot a képviselők mintegy háromnegyede támogatta, 311 igen szavazattal szemben 112 ellenzővel. A nemmel szavazó republikánusok közül egyesek szerint a támogatás elfogadása ellentétes a republikánusok korábbi egységes álláspontjával, amely szerint Ukrajna támogatását csak a déli határ biztonságának helyreállítása után kellene elfogadni.

Joe Biden elnök kijelentette, hogy amint a szenátus megszavazza a törvényt, ő haladéktalanul aláírja, és ezzel a nemzetbiztonságot helyezi előtérbe. Biden köszönetet mondott a Mike Johnson republikánus házelnöknek a szavazásra bocsátásért, és hangsúlyozta, hogy azok a képviselők, akik igennel szavaztak, a nemzetbiztonságot helyezték előtérbe.

Zelenszkij állítása szerint az országában zajló háború azt jelenti, hogy "az Egyesült Államoknak nem kell harcolnia a NATO-országok védelmében, mert ezt az ukránok megteszik, a civilizált világnak pedig egyedül a harchoz szükséges felszerelést kell rendelkezésre bocsátania". Úgy vélte, hogy az ukrán háborúra fordított pénz nem kidobott összeg, mert az amerikaiak mindenekelőtt Európa szabadságát és demokráciáját védelmezik.

Az Ukrajnának szánt 61 milliárd dolláros segélycsomagból mintegy 50 milliárd dollárt az Oroszországgal háborúban álló ország védelmére szánnak, több fegyvert, légvédelmi eszközöket és nagyobb hatótávolságú lövedékeket jelentve. A fennmaradó összeg egy részét, 7,8 milliárd dollárt az államháztartás támogatására, 1,57 milliárd dollárt gazdasági segélyként, 400 millió dollárt pedig határvédelemre és aknamentesítésre fordítanak, valamint a létfontosságú infrastruktúra helyreállítására is szánnak pénzt. Az amerikai törvénytervezet még szenátusi jóváhagyásra vár.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a fejleményeket kommentálva úgy fogalmazott: "Rossz nap (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) számára" - jelezve, hogy az amerikai támogatás jelentős előrelépést jelent Ukrajna számára.