Hamarosan a levegőt kapkodjuk a közös költségek miatt

Mintegy 20 százalékos emelésére számít a társasházkezelői szakma, amit az építőanyagok áremelkedése és a halaszthatatlan felújítások szükségessége indokol – tájékoztatott a Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesületének elnökségi tagja az Economxnak.

Az Index januári beszámolója szerint a szakmán belül egyetértés van abban, hogy 2024 során elkerülhetetlen lesz a közös költség emelése. Molnár Sándor, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára szerint nem csak a közös költségek, hanem a banki költségek is emelkedni fognak, a csekken fizetők akár 1500 forint pluszköltséggel is számolhatnak. A biztosítások díja akár 15-20, de esetenként 50 százalékkal is nőhet, és a közös képviselői díjazást, valamint a takarítók díjköltségeit is az infláció mértékével kell emelni.

A liftszolgáltatások, karbantartás, mentés és hatósági ellenőrzés költségei is emelkednek, és ahol gondnokok vagy fűtők dolgoznak, azok díjazása is növekszik. A karbantartási költségek jelentős részt képeznek a kiadásokból, és a szakemberek munkadíjai nem csökkennek. Molnár Sándor hozzátette, hogy a közös költség jelentős részét felújítási alapba kellene gyűjteni.

Budapesten a szakik árai magasak, akár 40-50 ezer forintos óradíjakat is kérnek, ami hozzájárul a karbantartási költségek emelkedéséhez. Ezzel szemben sokan saját kezűleg festik ki ingatlanukat, mivel a villanyszereléshez, víz- és gázvezeték-szereléshez szigorú szabályok és előírások kötik őket.

A Társasházi Számvizsgálók Országos Egyesületének elnökségi tagja az Economxnak elmondta, hogy 2021-ről 2022-re a közös költségek 21 százalékkal nőttek, de 2022-ről 2023-ra már csak 4 százalékkal. Ez az eredmény az energiaárak stagnálásának és a halasztott felújításoknak köszönhető. Azonban a társasházak közel fele rossz állapotban van, így szükség van a felújításokra.

A villamosenergia-költségek 2021-ről 2022-re 28 százalékkal, 2022-ről 2023-ra pedig 37 százalékkal nőttek. A közüzemi díjak 2021-ről 2022-re 11 százalékkal emelkedtek, de 2022-ről 2023-ra 3 százalékkal csökkentek. A THT felmérése szerint a társasházak gyűlésein az albérlők és tulajdonosok 85 százaléka nem vesz részt, csak utólag jelentkeznek igényeikkel és észrevételeikkel.

A banki szolgáltatások és a takarítás költségei jelentősen megugrottak, előbbi 43, utóbbi 52 százalékkal emelkedett. A biztonsági és portaszolgálatokon való spórolás is megfigyelhető, 2023-ban 45 százalékkal kevesebbet költöttek a lakók biztonsági szolgálatokra, mint 2021-ben, a tűz-, érintés- és villámvédelemre pedig 30 százalékkal kevesebbet.