Amerika újabb Vietnamja lehet Ukrajna

Az Egyesült Államok által Ukrajnának nyújtott katonai segélycsomag kapcsán az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova úgy véli, hogy az ukrajnai konfliktus Amerika számára hasonló kudarcot jelenthet, mint a vietnami vagy az afganisztáni háború.

Az amerikai Képviselőház szombaton 60,8 milliárd dolláros katonai segélycsomagot szavazott meg Ukrajna számára, amelyből 50 milliárd dollárt az Oroszországgal háborúban álló ország védelmére, további 7,8 milliárd dollárt az államháztartás támogatására, 1,57 milliárd dollárt gazdasági segélyként, és 400 millió dollárt határvédelemre és aknamentesítésre fognak fordítani. A szenátus jóváhagyására minden bizonnyal kedden fog sor kerülni, és amint ez megtörténik, az amerikai támogatás további hullámai is érkezhetnek, hogy segítsék Ukrajna védelmét Oroszország tüzérségi fölényével szemben. Zaharova szerint az Egyesült Államok „az utolsó ukránig” kész harcolni Oroszország ellen, beleértve szuverén orosz területek és civilek elleni támadásokat is. Azonban hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem adott olyan fegyvereket Ukrajnának, amelyekkel orosz területeket támadhatnának, és Kijevet is felszólította az orosz olajfinomítók elleni dróncsapások leállítására.

A szóvivő úgy látja, az Egyesült Államok az egyszerű ukránokat „ágyútöltelékként” használja fel, és már nem bízik az Oroszország elleni győzelemben, csupán abban reménykedik, hogy Ukrajna kitart a novemberi amerikai elnökválasztásig. Zaharova szerint Washington mélyebb és mélyebb alámerülése az Oroszország elleni hibrid háborúban végül olyan hangos és megalázó fiaskóhoz vezethet, mint amilyen Vietnam és Afganisztán volt az Egyesült Államok számára.

Az Egyesült Államok mintegy 58 ezer katonáját vesztette el Vietnamban, ahol a háború a kommunista Észak-Vietnam győzelmével és a Washington által támogatott Dél-Vietnam bukásával ért véget. A 2001 és 2021 közötti afganisztáni háborúban hivatalosan 2459 amerikai katona halt meg, a konfliktus végül a tálibok hatalomra kerülésével zárult. Ezzel szemben a Szovjetunió 1979 és 1989 között viselt háborút Afganisztánban, ahol hivatalosan 14 453 szovjet katona vesztette életét, és a konfliktus a birodalom felbomlásához is hozzájárult.

Zaharova figyelmeztetése szerint Oroszország „feltétel nélküli és határozott választ” fog adni az amerikai Képviselőház döntésére, amely tovább súlyosbíthatja a két ország közötti feszültséget. Ezzel párhuzamosan, az oroszoknak lehet szüksége Észak-Korea által tesztelt új fegyverekre az ukrajnai fronton. Elemzők szerint Észak-Korea olyan robotrepülőket tesztel, amelyeket aztán Oroszországba küldhetnek, hogy az oroszok bevethessék őket az ukrajnai háborúban. Washington és Szöul egybehangzóan állítják, hogy Kim Dzsongun az ENSZ határozott tilalma ellenére már szállított fegyvereket Moszkvának.

Ahn Csanil, egy észak-koreai disszidensből lett kutató a friss esetről azt mondta, a teszt a jelek szerint „egy új típusú, szilárd üzemanyagot érintett, és úgy tűnik, hogy ez az orosz keresletet kielégítő exporttermelés része”. Észak-Korea ugyanakkor tagadja, hogy kifelé adnának el fegyvereket, de a diktatúra illetékes hivatala szombaton azt közölte, elvégezték a Hwasal-1 Ra-3 típusú stratégiai robotrepülőhöz tervezett szupernagy robbanófej teljesítménypróbáját, valamint egy Pjoljji-1-2 új típusú légvédelmi rakéta tesztindítását is végrehajtották a koreai Nyugati-tengeren. A szöuli hadsereg szorosan figyeli Észak-Korea katonai tevékenységét, és ha Phenjan „provokációt hajt végre, azt elsöprő erővel és határozottan megbüntetik”.