Újra terítéken a benzinárstop és a gazdasági kihívások

Ismét felmerült a benzinárstop lehetősége, miközben a kormány próbálja magyarázni a NER-ben kialakult helyzeteket, és a Fidesz nehéz gazdasági körülmények között készül a választásokra. A hvg.hu gazdasági összefoglalójában szó esik az üzemanyagárakról, a kormányzati stratégiáról, és a kamarai tagdíj népszavazásának valószínűtlen megrendezéséről is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) statisztikája szerint magasak a magyar üzemanyagárak, bár a módszertan kísérleti jellegű volt. Ennek ellenére a nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton bejelentette, hogy a kormány összeül a következő héten az üzemanyagárak megvitatására, és nem zárta ki az újabb benzinárstop lehetőségét. Nagy Márton a versenyképességi stratégiával is országjárásba kezdett, de a dokumentum hibáktól hemzsegő és alapos átolvasás nélkül került nyilvánosságra.

A magyar gazdaság gyengélkedik, a Fidesz pedig még sosem indult ilyen körülmények között választásokra. A magas inflációt sikerült ugyan csökkenteni, de a gazdaság zsugorodott, a költségvetési hiány nőtt, és a kilátások sem biztatóak.

A világpolitika is befolyásolja a magyar benzinárakat. Irán és Izrael közötti feszültség hatással volt az olajárakra, de a helyzet stabilizálódott, és nem történt további eszkaláció.

A Fidesznek nehéz helyzetben kell magyarázkodnia a NER-ben kialakult állami megbízásokkal kapcsolatban, amelyek gyakran családi kapcsolatokhoz köthetők. A kormányzati álláspont szerint csak szakértők kaphatnak állami megbízást, kivéve egyes egyedi eseteket.

A főváros eljárást indított jogosulatlan reklámtevékenység és közterület-használat miatt, miután a Deák téren pénzt szórtak szét egy reklámakció keretében. A kamarai tagdíj eltörléséről szóló népszavazás valószínűleg nem kerül megrendezésre, mivel a Jobbik nem gyűjtötte össze a szükséges aláírásokat.

Párizs fenntartható és társadalmilag jótékony olimpiát szeretne rendezni, de a költségek már most meghaladják az eredeti terveket. A beruházások egy része a város egyik legszegényebb negyedében valósul meg, ami a környék fejlesztését célozza.

Az időjárás kedvező alakulása ellenére a gazdák aggódnak, mivel a szokásosnál melegebb volt az idő és kevés eső esett, ami a termésre is hatással lehet.

A magyar könnyűipar nehéz helyzetben van, és a Magyar Divat és Design Ügynökség szakképzési programja lehet a megoldás az ágazat problémáira. A program célja, hogy állami befektetésekkel támogassák a hátrányos helyzetű térségekben működő cégeket.

Egy brit kutatás szerint azok, akiket az iskolában agresszív zaklatóként jellemeztek, ma jobban keresnek az átlagnál. A pénzügyi és jogi szakmákban dolgozók között magas a pszichopaták aránya, ami problémákat okozhat a társadalomban.