A magánnyugdíjpénztárak száma csökken Magyarországon

A magánnyugdíjpénztárak piaca jelentős átalakuláson megy keresztül Magyarországon, ahol a korábbi négy szereplőből hamarosan csak kettő marad. A több mint ötvenezer tagot számláló és közel 300 milliárd forintot kezelő pénztárak közül a Horizont és a Budapest Magánnyugdíjpénztár maradnak versenyben.

A magánnyugdíjpénztárak piacának átalakulása az utóbbi időben felgyorsult. Áprilistól már csak három pénztár működik, és július 1-től a Szövetség Magánnyugdíjpénztár beolvad a Horizontba, így a piac kétszereplősre szűkül. Az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár (korábban MKB) már beolvadt a Budapest Magánnyugdíjpénztárba, amely döntés a fenntarthatóság és a mérethatékonyság jegyében született.

A Szövetség Nyugdíjpénztár tagjainak, akik jelenleg 8700-an vannak és körülbelül 50 milliárd forintot kezelnek, nem kell semmilyen külön teendőt végezniük az összeolvadás kapcsán. A Horizont, amely jelenleg 34 ezer tagot és 159 milliárd forintot kezel, az egyetlen magánnyugdíjpénztár, amely járadékot is szolgáltat, így a nyugdíjba vonuló tagok számára kényelmes megoldást nyújt.

Az MBH Gondoskodás Magánnyugdíjpénztár 2023 harmadik negyedévének végén 21 milliárd forintot kezelt, és 3400 tagot számlált, míg a Budapest Magánnyugdíjpénztár több mint 6 ezer taggal és mintegy 42 milliárd forintos vagyonnal rendelkezett. A beolvadások eredményeként a Horizont taglétszáma 42 ezer fölé emelkedhet, a kezelt vagyon pedig meghaladhatja a 200 milliárd forintot.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak mellett a magánnyugdíjpénztári alapok is szép hozamot értek el az év első negyedévében. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama 2,7-5,1 százalék között emelkedett, ami a teljesítményük szempontjából pozitív jelzés. A közepes kockázatú kiegyensúlyozott alapok is pluszban zártak, csupán egy klasszikus alap esetében volt tapasztalható enyhe mínusz.

Az állam adókedvezménnyel is támogatja a nyugdíjcélú megtakarításokat. Az egészségbiztosítási befizetésekre évi maximum 130 ezer forint, a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ) utalt összegekből pedig évi maximum 100 ezer forint adójóváírást lehet igényelni. Az önkéntes pénztáraknál ez az összeg 150 ezer forint, és a nyugdíjcélú megtakarítások utáni adójóváírások együttes összege legfeljebb évi 280 ezer forint lehet. A tavalyi befizetések alapján járó összegeket az adóbevallás-tervezetek ellenőrzésével, jóváhagyásával vagy módosításával lehet megkapni.