Fontos határidő közeleg, több százezer vállalkozót érint

Több módon is benyújtható a vállalkozások áfa-bevallása az adóhivatalhoz, az új eÁFA rendszer pedig további lehetőségeket kínál. Az eÁFA-rendszer használata nem kötelező, de számos előnyt nyújt az ÁNYK-hoz képest.

Idén április 22-ére esik a harmadik havi és az első negyedéves áfa bevallásának határideje, amely 2024-től már az új eÁFA rendszer keretében is benyújtható, akár webes felületen, akár gép-gép kapcsolaton keresztül. Az eÁFA egyik alapja a NAV Online Számla rendszere, amelynek regisztrált vállalkozásainak száma mára meghaladja az 1,5 milliót, és a havi számlaadatok száma 64 millióra nőtt.

A webes felületen a gazdálkodók a NAV által biztosított adatokat módosíthatják, és a bevallástervezetet bevallásként jóváhagyhatják. A gép-gép kapcsolat lehetővé teszi, hogy az adóalanyok a megfelelően strukturált adatokat közvetlenül továbbítsák a NAV-nak. Az eÁFA-rendszer 2024. január 1-jén indult el élesben, és egyre többen veszik igénybe.

Az eÁFA-rendszer előnyei között szerepel a szükséges adóhatósági adatok lekérdezésének lehetősége, az adónyilvántartás elkészítése, és a bevallási kötelezettség egyszerű teljesítése. Az eÁFA-rendszerben a bevallás benyújtását megelőző ellenőrzés egyszerűbb, és a NAV kockázatelemzése során fellelt eltérésekre is felhívhatja a figyelmet.

A gép-gép kapcsolaton keresztül bevallást benyújtó adóalanyok mentesülnek az önellenőrzési pótlék alól, ha az önellenőrzést a bevallás benyújtásától számított 15 napon belül végzik el. Emellett nem kell az összesítő nyilatkozaton adatot szolgáltatniuk, tehát mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Az államtitkár szerint az adminisztrációs terhek csökkentése és a gazdaság fehérítése is célja ezeknek a kormányzati intézkedéseknek. A papírszámláról digitális számlázásra váltó vállalkozások jelentős költségmegtakarítást érhetnek el, és az informatikai jártasság növelése hozzájárulhat Magyarország versenyképességének növekedéséhez.

Az eÁFA rendszer kidolgozása a kormány vállalkozóbarát adózási környezetet teremtő elkötelezettségének része, amely az adminisztrációcsökkentés révén segíthet a magyar gazdaság fenntartható növekedési pályára állásában.