Gázfogyasztás csökkenése a fűtési szezonban

Az idei fűtési szezonban jelentős mértékben, több mint negyedmilliárd köbméterrel csökkent a gázfelhasználás az előző évhez képest, ami 4,3 százalékos megtakarítást jelent.

Április közepével lezárult a hivatalos fűtési szezon, és a Energiaügyi Minisztérium közleménye alapján kiderült, hogy a gázfogyasztás 259,4 millió köbméterrel maradt el a korábbi szezonhoz képest. A lakossági felhasználás 4,6 százalékkal, míg a gazdasági szektoré 4,1 százalékkal csökkent, ami különösen figyelemre méltó az előző évhez képest tapasztalt jelentős, közel negyedével történő csökkenés fényében.

A csökkenés eléréséhez hozzájárult, hogy a kedvező ellátásbiztonsági helyzet miatt nem volt szükség rendkívüli intézkedésekre, mint például a közintézményekben bevezetett 18 fokos hőmérsékleti korlátozás vagy a közösségi helyek átmeneti bezárása. A fűtési szezon második felében az enyhe időjárás is segítette a megtakarítást, így április első két hetében a háztartások gázfogyasztása 70 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

A villamos energia fogyasztása azonban 1,3 százalékkal nőtt a fűtési szezonban, ami az energiamixben betöltött szerepének erősödésére utal. A földgáz esetében viszont a január-márciusi időszakban is csökkenést tapasztaltak, 3,2 százalékos mérséklődést jelentve.

Magyarország két egymást követő időszakban is túlteljesítette az uniós elvárásokat a gázfogyasztás csökkentésében, 20 százalékos megtakarítást érve el, amely meghaladja a kötelező 15 százalékos szintet. A gazdaság újraindulásával nőhet a vállalkozások energiaigénye, de a fogyasztáscsökkentés jelentős része hosszú távon is fenntartható lehet.

A minisztérium kiemeli, hogy a magyar családok a rezsicsökkentésnek köszönhetően változatlanul Európa legalacsonyabb áram- és gázárait fizetik. A kormány a háborús időkben is többféleképpen segíti a háztartásokat energiafogyasztásuk mérséklésében. A Napenergia Plusz Program a zöldenergia termelésére és tárolására alkalmas modern napelemes rendszerek telepítését támogatja, ezzel erősíti az önellátási képességet. A júniusban induló otthonfelújítási program az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésével járul hozzá ahhoz, hogy a nyertesek könnyebben tarthassák fogyasztásukat a rezsivédett sáv alatt.