A fegyház falain belül így bizonyíthatnak a kegyetlen elítéltek

A kapcsolattartás időtartamát is növelhetik a jó magaviseletükkel az elítéltek, ha betartják a büntetés-végrehajtási intézetek szigorú szabályait. Márciustól ugyanis innovatív, kreditalapú kategóriarendszer határozza meg a szabadságvesztés büntetés-végrehajtási rendjét, együttműködő magatartással enyhébb besorolást kaphatnak a fogvatartottak.

Az új rendszer bevezetése a büntetés-végrehajtási szervezet elmúlt években megvalósított digitális és szakmai innovációinak sorába illeszkedik, amelyek Európában egyedülállóan proaktív kezdeményezéseknek számítanak. Somogyvári Mihály, bv. ezredes, a Központi Kivizsgáló és Módszertani Intézet főosztályvezetője, a Budapesti Fegyház és Börtönben kiemelte, hogy az új rendszerhez idő kell, és a fogvatartottak, valamint a kollégák is érdeklődve fogadták, bár az ismeretlentől való félelem is társult hozzá.

Az elítéltek örülnek, hogy aktívan hozzájárulhatnak az életrendjüket meghatározó feltételekhez, és végrehajtási fokozatuktól függetlenül olyan lehetőségeket is kapnak, amelyek korábban nem álltak számukra rendelkezésre. A rendszer átláthatóbbá és könnyen értelmezhetőbbé vált számukra.

Hogy néz ki az új kategória- és kreditrendszer?

A büntetés-végrehajtási kódex módosulása miatt ötfokozatú besorolási rendszert vezettek be, amely felváltotta a korábbi három végrehajtási fokozatot és végrehajtási rezsimet. Az I. kategória a legenyhébb, az V. kategória a legszigorúbb besorolást jelenti.

A kreditrendszer lényege, hogy a fogvatartottak kreditpontokat szerezhetnek, ha részt vesznek az intézetek által szervezett programokban vagy munkát vállalnak. A Befogadási és Fogvatartási Bizottság hathavonta értékeli a fogvatartottakat, és a kreditrendszernek köszönhetően a fogvatartottak előrehaladásukat konkrét dátumhoz köthetik.

A KIOSZK egy speciális, Európában egyedülálló fejlesztés, amely a fogvatartottak kérelmeinek ügyintézését digitális térbe helyezi át. A börtönfolyosókon elhelyezett KIOSZK-berendezések vandálbiztos táblagépek, amelyek elektronikus ügyintézési pontokként szolgálnak.

Az egyes fokozatok közti átjárást korábban csak bírói döntéssel lehetett elérni, és a különböző végrehajtási fokozatú elítélteket el kellett különíteni egymástól. A végrehajtási fokozatok rendszere a múltban elkövetett bűncselekmény tárgyi súlyát fejezte ki, de nem tudott reagálni a fogvatartott aktuális együttműködésére, veszélyességére, a börtönön belüli magatartására hosszú évek távlatából sem, ami merevnek bizonyult.

A jelenlegi szabályozás progresszívebb működési kereteket adott, a kategóriarendszer szélesebb skáláján mozoghatnak az elítéltek, akik részére nagyobb előmeneteli és „önrendelkezési" lehetőségeket, a büntetés-végrehajtási szervezet részére pedig hatékonyabb korlátozó eszközöket jelent.

Pszichoaktív szer birtoklása, kereskedelme, illetve személy elleni erőszakos vagy súlyos sérülést okozó fegyelemsértés esetén az intézetparancsnok akár két kategóriával is visszasorolhatja a fogvatartottat.

Eredeti kategóriába is visszakerülhetnek

Az elítéltnek van lehetősége visszakerülnie az eredeti kategóriájába, ha együttműködő magatartást tanúsít. Az enyhébb kategóriák egyben kedvezőbb elhelyezési körülményeket és feltételeket is jelentenek. A kreditrendszer a fogvatartott aktív együttműködését feltételezi, és azt „díjazza” kreditek megszerzésével.

Az új rendszer hatékonyságát folyamatosan monitorozzák, a tapasztalatokat értékelni fogják, és az esetlegesen felmerülő problémákat azonnal orvosolják. Az elkövetkező fél- egy éves periódusban a befolyó statisztikai adatok, a fogvatartottak előmenetele és a gyakorlati tapasztalatok fogják meghatározni az új fejlesztési irányokat.

(Borítókép: A Budapesti Fegyház és Börtön főbejárata 2022. április 28-án. Fotó: Nagy Tamás / Index)