A norvég tömeggyilkos tárgyalásának elhalasztása

Szokatlan fordulat történt Anders Breivik ügyében, a norvég tömeggyilkos tárgyalását egy váratlan romantikus kapcsolat miatt kellett elhalasztani.

A jogerős döntés késlekedésének oka, hogy a Breivik elmeállapotát vizsgáló pszichológus és az államot képviselő ügyvéd egymásba szerettek. Ezt a fejleményt nem hozták nyilvánosságra, pedig felmerülhet a kérdés, hogy a nő képes volt-e pártatlan maradni a döntéshozatal során. Breivik védője és a bíróság is aggályokat fogalmazott meg ezzel kapcsolatban.

Breivik korábban emberséget kért a bíróságtól, de kérését januárban elutasították. A tömeggyilkos azt állította, hogy a fogva tartás körülményei miatt nem tarthatja a kapcsolatot a többi fogvatartottal. A döntés ellen fellebbezett, de a tárgyalást nem tudják mihamarabb megtartani.

A pszichológus és az ügyvéd kapcsolata miatt felmerült a pártatlanság kérdése, ami norvég lapinformációk alapján vált ismertté. Breivik védője megerősítette a híreket, és elmondta, hogy már javasoltak két új szakértőt a helyettesítésére. A pszichológus és az ügyvéd kapcsolata 2023 decemberében kezdődött, amikor a pszichológust előzetesen meghallgatták.

Breiviknek így hosszú hónapokat kell várnia a jogerős ítéletre, mivel az új szakértők miatt a tárgyalását novemberre halasztották.

A ringerikei börtönben két emeletet kizárólag Breivik miatt tartanak fenn, ahol konyhája, edzőterme és videójátékokkal ellátott nappalija is van. Bár három hullámos papagáj társaságában él, ő emberek közelségére vágyik.

Breivik politológia szakos egyetemi tanulmányokat is kezdett, de a börtön körülményei miatt nem tud részt venni az órákon, és a tanárokkal sem kommunikálhat, így diplomát nem szerezhet hamarosan.

A 44 éves Anders Behring Breivik 2011. július 22-én 69 embert ölt meg Utoya szigetén, és további nyolc embert egy pokolgéppel Oslo kormányzati negyedében. Korábban azt állította, hogy megbánta tetteit, és a börtönben eltöltött idő rémálom számára, amely miatt naponta fontolgatja az öngyilkosságot. Egy pszichológus azonban megállapította, hogy Breivik nem depressziós, nem tervez öngyilkosságot, és állapota „nagyon jó”.