Az amerikai Képviselőház megszavazta a 61 milliárd dolláros segélycsomagot Ukrajnának

Megérkeztek az első nemzetközi reakciók az amerikai Képviselőház szombati döntésére, amely 61 milliárd dolláros segélycsomagot szavazott meg Ukrajnának.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében és az NBC-nek adott interjúban kifejezte háláját az amerikai Képviselőház döntéséért, amely szerinte a történelem jó irányába tart. Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a demokrácia és a szabadság globális tényezőként maradhatnak, amíg az Egyesült Államok támogatja azok védelmét.

Az ukrán elnök szerint a segélycsomag megakadályozza a háború további terjedését, több ezer ember életét védi meg, és erősíti Ukrajnát és az Egyesült Államokat is. Zelenszkij bizakodóan nyilatkozott, hogy a támogatás megerősíti Ukrajna fegyveres erőit és esélyt ad a győzelemre.

Az orosz kormány szóvivője, Dmitrij Peszkov reakciójában azt állította, hogy a segélycsomag további rombolást okoz Ukrajnában, és emberéleteket fog követelni.

David Cameron, a brit külügyminiszter, fontos előrelépésnek nevezte a segélycsomag megszavazását, és üzenetnek szánta Vlagyimir Putyin számára is, jelezve, hogy a nyugati országok nem hagyják cserben Ukrajnát.

A Képviselőház döntése után a javaslat a következő napokban került a szenátus elé, és kedden jóváhagyásra került. Joe Biden elnök már jelezte, hogy támogatja a javaslatot. Amerikai tisztviselők szerint a támogatás első része, lőszer formájában, akár már egy héten belül eljuthat Ukrajnába.

A Pentagon már jóval korábban elkezdte összekészíteni a csomagot, hogy amint törvényerőre emelkedik a támogatás, azonnal meg tudja indítani a fegyvereket Ukrajna felé. Egy tisztviselő szerint néhány fegyver már egy héten belül a harctéren lehet, amint felvillan a zöld lámpa.

Mivel hónapok óta alig kap már lőszert Ukrajna, kénytelen azt nagyon beosztani: az oroszok a tüzérségi lőszer mennyiségében már tízszeres fölénybe kerültek. Az első fegyverek között nagy valószínűséggel lesznek 155 mm-es tüzérségi lőszerek, muníció a közepes hatótávolságú rakétakilövőkhöz, valamint légvédelmi felszerelés és a hozzá tartozó lőszer elsősorban az energetikai infrastruktúra védelmére.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója, Bendarzsevszkij Anton szerint az amerikai képviselőház döntése példa nélküli, mivel a segélycsomag tartalmaz egy többéves, Ukrajnát támogató stratégiai koncepció kidolgozását, részben hitelek formájában nyújtott nem katonai célú támogatást, valamint a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták átadását is előírja.

A segélycsomag elfogadását a képviselők tapsa kísérte, és a kamara tagjai ukrán zászlókat kezdtek el lengetni, ami miatt figyelmeztetésben részesültek.

Ukrajna fegyverek formájában közvetlenül nagyjából 27,1 milliárd dollárhoz juthat hozzá, ami a geopolitikai elemző szerint magas összeg. Ebből 13,8 milliárd dollár „Ukrajna biztonsági segítségnyújtási kezdeményezése” keretében kerül támogatásra, 7,8 milliárd az elnöki PDA program keretében. Ukrajna ezen kívül 9,43 milliárd dollárt kaphat nem-katonai támogatás formájában, ebből 1,58 milliárd dollár vissza nem térítendő, a többi hitel formájában, amelynek 50 százalékát 2024. november 15-ig, a másik felét pedig 2026. januárjától kezdve jóváírhatja az elnök.

(Borítókép: Légi felvétel a Washington emlékműről a Capitoliummal a háttérben Washington D.C.-ben 2003. szeptember 26-án. Fotó: Andy Dunaway / USAF / Getty Images)