OTP: Folyamatos részvényvásárlások

Az OTP Bank február vége óta szüntelenül vásárolja vissza saját részvényeit, két hónap alatt több mint egymillió darabot szereztek be. A folyamat eredményeképpen a vállalat egyre nagyobb hányadban válik saját maga tulajdonosává, jelenleg a teljes részvényállomány 0,71 százalékát birtokolja.

Magyarországon piacvezetőként ismert az OTP, de szolgáltatásaikat számos más országban is kínálják. A banknak Ukrajnában és Oroszországban is vannak érdekeltségei, ami miatt az orosz-ukrán konfliktus kezdetekor aggodalmak merültek fel a cég jövőjét illetően. Az árfolyam ekkor jelentősen visszaesett.

A kezdeti nehézségek ellenére az OTP a tavalyi évet rendkívül magas, több mint ezermilliárd forintos nyereséggel zárta, ami pozitív hatással volt a részvényárfolyamára is; ez másfél éven belül megduplázódott.

A részvényvisszavásárlások során az OTP naponta általában 10 000 és 50 000 közötti darabszámot szerez be, ami hozzájárul a többi részvény értékének növekedéséhez, mivel a vállalat részesedése saját magában fokozatosan emelkedik.

Az OTP által végrehajtott vásárlások célja részben az lehet, hogy felfelé mozgassák a tőzsdei árfolyamot, amit bizonyos elemzők szerint a közeljövőben akár 30 százalékkal is meghaladhat az aktuális érték.

: Portfolio