Áprilisi tél: lebénította Németország egy részét a havazás

Bajorországban és a német középhegységekben súlyos problémákat okoz a havazás, több utat le kellett zárni, és több súlyos baleset is történt.

Az A7-es autópályát Kasselnél le kellett zárni a sok leesett hó miatt – jelentette a Tagesschau.de. A német meteorológiai szolgálat erőteljes havazásra hívta fel a figyelmet Németország hegyvidéki részein, figyelmeztetve a közlekedési akadályokra, jeges utakra és a hótömegtől túlterhelődött fák kidőlésének veszélyére. A Német Meteorológiai Szolgálat szerint Baden-Württembergben még az alacsonyabban fekvő területeken is havazás és jegesedés várható, és a Thüringiai-hegységben is jelentős mennyiségű friss hóra számítanak.

Kassel közelében, Hessen északi részén az A7-es autópálya észak felé vezető sávját lezárták a sok lerobbant és elakadt jármű miatt. A hatóságok arra kérték a helyieket, hogy ha nem szükséges, ne induljanak útnak, mert életveszélyes lehet a közlekedés a kidőlt fák miatt. A kasseli rendőrség szerint a kármentesítők és a tűzoltók teljes erővel dolgoztak az elakadt járművek miatt, és több szövetségi és országutat is lezártak a kidőlt fák miatt.

Szombaton több súlyos baleset is történt a német utakon a havazás következtében. Egy tömegkarambol is történt a 70-es autópályán Felső-Frankföldön a jeges útviszonyok miatt, a balesetben 29 jármű, köztük egy távolsági busz volt érintett – összesen 15 ember megsérült. Másik balesetben egy személy súlyosan megsérült az A72-es autópályán, illetve három személy könnyebben megsérült egy karambolban, amelyben két személygépkocsi ütközött az A4-es autópályán.

Az Időkép információi szerint vasárnap a Mátrában is esett egy kis hó, a Kékestetőn pedig hózápor lepte meg a kirándulókat. Kelet-Vesztfáliában vasárnap több fa kidőlt a több centiméternyi hó miatt. Németország-szerte riasztani kellett tűzoltókat, és összesen – a rendőrség közölte szerint – 20 veszélyhelyzetet okozott a havazás, egyes területeken tíz centiméternyi hó esett.