Hekkertámadás sújtotta az Europolt

Az Europol, az európai rendőrségi együttműködés kulcsszervezete megerősítette, hogy hekkertámadás érte az EPE (Europol Platform for Experts) nevű online platformját, azonban azt állítják, hogy a támadók nem fértek hozzá érzékeny adatokhoz.

Az Europol hivatalosan is elismerte, hogy a hekkerek bejutottak az EPE zárt csoportjaiba, de az europolos adatbázisok és a nyomozásokkal kapcsolatos információk biztonságban maradtak. A támadók azonban azt állítják, hogy sikerült hozzáférniük az EPE-n belül található EC3 Space nevű csoport adataihoz, amelyet kiberbűnözéssel foglalkozó rendőrök és specialisták használnak szerte az EU-ban és azon túl is. A hekkerek által közzétett képernyőképek állítólag a felhasználók személyes adatait ábrázolják, de az Europol nem igazolta, hogy ezek a képek valódiak-e.

Az incidens mögött az IntelBroker nevű csoport áll, amely korábban már több amerikai rendvédelmi szervtől, a hadseregtől, a bevándorlási hivataltól és a határőrségtől is szivárogtatott ki adatokat.

Ez nem az első alkalom, hogy az Europol rendszerébe hekkerek törnek be; tavaly ősszel a szervezet vezetőinek, köztük Catherine De Bolle igazgatónak a személyes aktáit is ellopták és közzétették az interneten.

Az EPE platformot a támadás következtében átmenetileg lekapcsolták, és jelenleg sem érhető el.