A TikTok betiltása az Egyesült Államokban

A TikTok szerint az alkalmazás betiltása az Egyesült Államokban 170 millió amerikai szólásszabadságának sérelmét jelentené. Az amerikai képviselőház szavazása után, amely a TikTok betiltását támogatta, a cég szóvivője kifejtette, hogy ez a lépés hétmillió vállalkozást sodorna veszélybe és egy olyan platformot zárna be, amely jelentős mértékben hozzájárul az amerikai gazdasághoz.

Az Egyesült Államok képviselőháza a múlt szombaton fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely a TikTok betiltását irányozza elő, ha a tulajdonos, a ByteDance nem szakítja meg kapcsolatait Kínával. A jogszabály része egy külpolitikai csomagnak, amely Ukrajnának nyújtott segélyeket is tartalmaz, és a közeljövőben törvényerőre emelkedhet.

Az amerikai tisztviselők aggodalmukat fejezték ki a TikTok népszerűsége és a ByteDance Peking irányítása alatti állítólagos helyzete miatt, amit a vállalat többször is cáfolt. A törvényjavaslat értelmében a ByteDance-nek kilenc hónap áll rendelkezésére, hogy eladja a részesedését, ami három hónappal meghosszabbítható, ellenkező esetben a platform betiltásra kerülhet.

A TikTok szóvivője szerint a törvényjavaslat elfogadása 170 millió amerikai szólásszabadságát sérti meg, és a ByteDance-t nem tekintik Kína vagy bármely más ország ügynökének. A vállalat azt is hangsúlyozza, hogy nem kínai cég, hanem egy globális befektetési cég 60 százalékos tulajdonában áll.

Az Egyesült Államokat azonban aggasztja a Kínai Kommunista Párt befolyása a magáncégekre, különösen a ByteDance és az általa birtokolt adatok tekintetében. Kína az amerikai aggodalmakat paranoiának nevezte, és figyelmeztetett, hogy a TikTok betiltása visszafelé sülhet el az USA számára.

A törvényjavaslat egyik társszerzője, Raja Krishnamoorthi republikánus képviselő a BBC World Business Report műsorában kifejtette, hogy szeretnék, ha a TikTok továbbra is működne, de nem egy ellenséges ország ellenőrzése alatt.