Az építőipar jövőjét átalakító BIM technológia és a mesterséges intelligencia

Az építőiparban rejlő hatalmas lehetőségeket a BIM, azaz az épületinformációs modellezés, amelynek alkalmazása az állami beruházásoknál már kötelező, de a magyar építőipari vállalatok körében még nem terjedt el széles körben. A Graphisoft a mesterséges intelligencia tervezésben történő alkalmazásának áttörésén dolgozik, miközben az államtól várják az egységes BIM klasszifikációt.

A BIM technológia az épületek tervezési és építési folyamatainak digitális modellezését teszi lehetővé, jelentős költségmegtakarítást és hatékonyabb kivitelezést eredményezve. A Graphisoft szolgáltatásai több mint 100 országban érhetők el, és a vállalat tapasztalatokat szerzett a BIM folyamatok kezelésében. Azonban Magyarországon még nem alakult ki egységes BIM klasszifikáció, amely a beruházási költségbecslés alapját képezné, és amelynek elkészítése az új építési törvény szerint kötelező az állami beruházások pályázatánál. A tervezők munkáját támogató magyar BIM sablonfájlt a Graphisoft már kiegészítette az új építési törvény BIM elvárásainak megfelelést biztosító szempontok listájával. A vállalatok a szakterületek igényeit is figyelembe vevő megoldást várnak, de a magyar szabályozás szemlélete még nem ismert. A HUNICLASS lehetősége is felvetődött a szakmai eseményeken, mint egy lehetséges BIM klasszifikáció.

A BIM-szemlélet az építőipar forradalmasítását ígéri, az építmények fizikai és funkcionális jellemzőinek digitális ábrázolásával, és az információk megoszthatóságával az építmények teljes életciklusa alatt. A nemzetközi gyakorlatban a BIM klasszifikáció és költségtervezés építményelem alapú, és a nemzetközi építési mérési szabványok (ICMS) 13 tipizált klasszifikációt dolgoztak ki a magas és mélyépítésre. A Graphisoft az Archicad programban elérhetővé tette az új építési törvény BIM előírásainak listáját, és a Solibri program segítségével a felhasználók ellenőrizhetik terveik szabálymegfelelését.

A mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása az építőiparban új lehetőségeket nyit meg. A Graphisoft több projektben is dolgozik az MI integrálásán, például a fluid tervezési workflow megvalósításán, és a tavaly ősszel megjelent Archicad 27 már bepillantást adott az MI világába. A vállalat együttműködik a Budapesti Műszaki Egyetemmel és a Müncheni Műszaki Egyetem kutatóival, hogy a tervező szoftvereket természetes nyelven vagy gesztusokkal lehessen vezérelni, illetve hogy a 3 dimenziós épületmodelleket automatikusan tervdokumentációvá alakítsák. A mesterséges intelligencia területén a következő években várható áttörés, de széles körű alkalmazásukra még várni kell.