A világ egyik legnagyobb chipgyártója nyomást gyakorol a holland kormányra

Válságstábot hívtak össze Hollandiában, miután az ASML, a világ egyik vezető chipgyártó vállalata fenyegetést intézett az ország kormánya felé, hogy elhagyja a területet, ha a kormány korlátozza a külföldi egyetemi hallgatók létszámát és csökkenti a magasan képzett bevándorló munkavállalók adókedvezményeit.

Az ASML, amelynek hollandiai munkaerőállománya 23 ezer fő, és ennek több mint 40 százaléka nem holland, az év elején jelezte, hogy készülhet a költözésre, ha a holland kormány végrehajtja a tervezett intézkedéseket.

Steven van Weyenberg holland pénzügyminiszter a CNBC-nek adott nyilatkozatában biztosította a közvéleményt arról, hogy az ASML, amelyet a holland gazdaság "koronaékszerének" nevezett, maradni fog az országban, annak ellenére, hogy a cég fenyegetőzött a távozással.

Peter Wennink, az ASML vezérigazgatója egy januári befektetői telefonkonferencián figyelmeztetett, hogy a munkaerő-vándorlás korlátozása komoly következményekkel járhat a cég számára, mivel az innovációhoz szükségük van a külföldi szakemberekre. Ha ezeket a munkaerőket nem tudják Hollandiába hozni, akkor a cég kénytelen lesz olyan helyre költözni, ahol lehetősége van a növekedésre.

Az ASML a félvezető-ellátási lánc kulcsfontosságú szereplője, extrém ultraibolya litográfiai (EUV) gépeket gyártva, amelyek nélkülözhetetlenek az integrált áramkörök előállításához a félvezetőiparban.

A holland kormány a "Beethoven-művelet" néven indított kampánnyal próbálta megoldani az ASML aggodalmait és meggyőzni a vállalatot arról, hogy maradjon az országban. Az ASML vezetősége kizárta a teljes távozást, de továbbra is elégedetlen a kormány növekedést támogató politikájával. Peter Wennink hangsúlyozta, hogy jelentős szakadék van az ipar aggodalmai és a politikusok véleménye között.