Lantos Csaba napelemügyben kapott levelet

A MANAP iparági egyesület elnöke, Szolnoki Balázs Ádám aggályait fejezte ki a lakossági napelemes pályázatok jelenlegi finanszírozási modelljével kapcsolatban, amely szerinte veszélyezteti a magyar napelemes kisvállalkozásokat.

A MANAP elnöke szerint a lakossági napelemes pályázatok népszerűsége ellenére a finanszírozási modell szerkezeti válságot okoz az iparágban. A projekt befejezése utáni utólagos kifizetési mechanizmus jelentős pénzügyi feszültséget eredményez a kisebb vállalkozások számára, különösen a Napenergia Plusz Pályázat és a lakossági 100%os RRF pályázat esetében, ahol a kifizetések túlnyomó része még várat magára.

Szolnoki Balázs Ádám szerint az ügymenet gyorsítására tett ígéretek lassan valósulnak meg, és a kötelező hatósági határidők eltörlése tovább növelte a bizonytalanságot a kivitelezők körében.

A késedelmes kifizetések miatt a kis- és középvállalkozások (KKV-k) jelentős pénzügyi terhekkel küzdenek, ami nem ritkán a tevékenységük befejezésével vagy a cégek megszűnésével jár. Ez a helyzet előnyt jelent a nagyobb, tőkeerősebb vállalatok számára, ami csökkenti a piaci versenyt és a pályázatok hatékonyságát.

A MANAP elnöke szerint a jelenlegi rendszer a tőkeerőt részesíti előnyben a szakértelemmel szemben, ami kiszorítja a kisebb vállalkozásokat a piacról.

A szervezet javasolja alternatív finanszírozási lehetőségek bevezetését, amelyek enyhítenék a vállalkozók terheit és elősegítenék a szélesebb körű versenyt. Konkrétan egy olyan modellt javasolnak, ahol a pályázók maguk finanszírozzák a napelemes rendszerek telepítését, majd ők igényeljék és kapják meg a támogatást, ami csökkentené a bekerülési költségeket és lehetővé tenné a kisebb cégek számára a piacon maradást.

A MANAP szerint az ilyen reformokkal a napenergia piaca versenyképesebbé válhatna, ami a telepítési költségek csökkenését, a pályázatok hatékonyságának növelését és a megújuló energiára való áttérés ütemének megtartását eredményezhetné.