A Bitcoin Felezése – Változások a Láthatáron

A bitcoin piacán megtörtént a sokat emlegetett "felezés", ami jelentős változásokat hozhat a kriptovaluta jövőjében. A korábbi felezések után a bitcoin árfolyama új csúcsokat döntött, azonban az idei év más tendenciát mutatott, hiszen a felezés előtt érte el a rekordot az árfolyam. Az elemzők megosztottak a jövőbeli kilátásokat illetően.

A felezés egy négyévente ismétlődő esemény, amely a bitcoin blokklánc-technológiájának módosításával csökkenti az új bitcoinok létrehozásának ütemét. A bitcoin készlete 21 millió darabban maximálódik, és jelenleg körülbelül 19 millió tokennél tartunk. A felezés a bányászoknak járó bitcoin-jutalom felére csökkentésével lassítja az új bitcoinok piacra kerülését.

A bányászok a blokklánc építéséhez szükséges számítási teljesítményt biztosítanak, és ezért új bitcoinok formájában kapnak jutalmat. A felezés során ez a jutalom 210 000 blokk hozzáadása után, nagyjából négyévente csökken. A kezdeti 50 bitcoinos jutalom 2012-ben 25-re, 2016-ban 12,5-re, 2020-ban 6,25-re, és legutóbb 2024. április 20-án 3,125-re csökkent.

A bitcoin értékét részben korlátozott kínálata adja meg. A Deutsche Bank elemzői szerint a felezés hatása részben már be van árazva a piacba, és nem várnak jelentős áremelkedést a felezés után. A JP Morgan elemzői további áresésre számítanak a felezés után. Más elemzők szerint a magasabb kamatok hosszabb ideig való fenntartása csökkentheti a kriptovaluták iránti keresletet.

A felezések általános ütemezése ismert, de a létrehozott bitcoinok mennyiségének csökkenése megváltoztathatja a kereslet-kínálat dinamikáját. Az amerikai bitcoin ETF-ek elfogadása növelheti a keresletet a kínálat lassulása mellett. A bitcoin árfolyama az előző három felezés után új csúcsokat ért el, de a mostani felezés más lehet, mivel először fordult elő, hogy a felezés előtt érte el a csúcsot.

A kriptopiaci rali mögött több tényező állhat, mint például az amerikai bitcoin ETF-ek elfogadása, a kamatcsökkentési várakozások, és a felezés. A 2020-as felezés után az árfolyam jelentősen emelkedett, de nehéz megállapítani, hogy ez közvetlenül a felezésnek volt-e köszönhető. Az elemzők szerint a piac már részben beárazta a felezés hatását.