A munkanélküliségi adatok és a foglalkoztatási programok aktualitásai

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat áprilisi közleményéből kikerült a csoportos leépítésben érintettek számát bemutató adat, miközben a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint csökkent a regisztrált álláskeresők száma, és új foglalkoztatási programok is elindultak.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) áprilisi közleményében nem szerepel az a statisztika, amely a csoportos leépítésben érintett személyek számát tartalmazná. Ez az adat korábban rendszeresen megjelent az NFSZ közleményeiben, az áprilisi kiadványban azonban már nem található meg. A részletes adattáblákban is hiányzik ez az információ, az áprilisi adattáblák a 6. táblázatnál érnek véget, míg a márciusiakban még szerepelt a csoportos leépítésekről szóló statisztika.

Ezzel szemben a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint csökkent a regisztrált álláskeresők száma az előző év azonos időszakához és az előző hónaphoz képest is. Czomba Sándor, a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy elindult a tartósan álláskeresők támogatási programja, valamint az Ifjúsági Garancia Plusz program, amelyek a munkakeresést segítik.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2024 áprilisában a regisztrált álláskeresők száma még sosem volt olyan alacsony, mint most, és jelenleg 230 ezer fő szerepel a regiszterben. A kétezres évekhez képest 1 millióval többen dolgoznak, és 2010-hez képest közel 400 ezerrel csökkent a munkát keresők száma.

A tartósan álláskeresők támogatási programja és az Ifjúsági Garancia Plusz program bértámogatási, lakhatási, illetve utazási támogatásokat kínál a vállalkozásoknak és a fiatal álláskeresőknek. Magyarországon a munkaerő-tartalék mintegy 300 ezer főre tehető, és a regisztrált álláskeresőkön felül további 60 ezer inaktív személy található, akiket a gazdasági növekedés újraindítása érdekében be kell vonni a munkaerőpiacra.

A Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontját és a hiányzó adatokkal kapcsolatos reakcióját még várjuk.