Orosz csapatok egy amerikaiak által használt nigeri légitámaszponton

Az Egyesült Államoknak úgy tűnik, hamarosan el kell hagynia Niger területét, mivel az afrikai ország inkább Oroszország felé fordul, hasonlóan Csádhoz. Eközben Magyarország is katonai jelenlétet fontolgat Csádban.

Orosz katonai egységek érkeztek egy nigeri légitámaszpontra, ahol jelenleg amerikai csapatok is tartózkodnak. A Reuters hírügynökség információi szerint a nigeri kormányzat, amelyet katonatisztek vezetnek, felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja ki a közel 1000 fős kontingensét az országból.

Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő szerint az orosz erők egy külön hangárt használnak a Niameyben található 101-es légibázison, amely a Diori Hamani nemzetközi repülőtér közelében helyezkedik el. Az amerikaiak egy kétcsillagos tábornokot küldtek Nigerbe, hogy megpróbálja megszervezni a szakszerű kivonulást, és a terv szerint az amerikai csapatok visszatérnek az amerikai Afrika Parancsnokság Németországban található bázisára.

Az amerikai és orosz csapatok közelsége aggodalomra ad okot, különösen az ukrajnai konfliktus árnyékában, amely fokozza a két ország közötti feszültséget. Az amerikai tisztviselő szerint a helyzet jelenleg kezelhető, és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is csökkentette a fenyegetés mértékét, mondván, hogy az oroszok egy különálló táborban vannak, és nem férnek hozzá az amerikai erőkhöz vagy a felszereléseikhez.

Afrikai országok egyre inkább távolodnak a nyugati nagyhatalmaktól, és az amerikai csapatoknak már Csádot is el kellett hagyniuk, míg a francia erőket Maliból és Burkina Fasóból szorították ki. Oroszország ezzel szemben erősíti afrikai kapcsolatait, kihasználva, hogy nem rendelkezik gyarmati múlttal a kontinensen.

A magyar kormány szintén érdeklődést mutatott Csád iránt, ami különösen figyelemre méltó a jelenlegi geopolitikai helyzetben. A közeledés annyira magas szintű, hogy a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár és Szijjártó Péter külügyminiszter is megfordult már a csádi fővárosban, N'Djanmenában. November elején a parlament megszavazta, hogy a Magyar Honvédség önálló katonai misszió keretében akár 200 katonát küldjön Csádba.