Vírusos paradicsomok a piacon

A magyarországi paradicsomtermesztés területénak növekedése ellenére idén egy vírusfertőzés jelent meg, amely nem veszélyezteti az emberi egészséget, de a termelők számára jelentős veszteséget okozhat.

Az Agrárszektor beszámolója szerint a magyar gazdák egyre nagyobb területen termesztenek paradicsomot, azonban az idei termést egy új típusú vírus, a barna termésráncosodást okozó ToBRFV fertőzi meg. A Nébih tájékoztatása alapján ez a vírus már 2021-ben is jelen volt Magyarországon, és most ismét gondot okoz a termelőknek.

A fogyasztók számára azonban nincs ok az aggodalomra, mivel a vírus kizárólag a növényekre jelent veszélyt, az emberi egészségre nem. A barna elváltozásokkal járó fertőzés ellenére a zöldségek ehetőek, de a fertőzés bejelentésköteles.

A paradicsomtermesztés volumene az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt, a modernizáció eredményeként a korábbi 120-130 ezer tonnás éves termelési szint 150-160 ezer tonnára emelkedett. A FruitVeb tájékoztatása szerint a terület bővülésével a közeljövőben további növekedés várható.

A ToBRFV vírus terjedése azonban veszélyezteti az idei termelési mennyiséget, és ahol a fertőzés felbukkan, ott azonnali hatósági intézkedésekre van szükség. A vírus tüneteinek észlelésekor a gyanút haladéktalanul be kell jelenteni a területileg illetékes megyei kormányhivatalnak.