Energetikai beruházás: az átlagfogyasztás duplája a követelmény

Nem az átlagfogyasztók igényeit szem előtt tartva határozták meg azokat a feltételeket, amelyek egy új, uniós forrásból finanszírozott energetikai beruházás keretében érvényesülnek, ahol a kormány több mint 10 milliárd forintot fordít az E.ON hálózatfejlesztésére.

A rezsicsökkentési intézkedés az átlagfogyasztás mértékéig marad érvényben, amelyet a kormány a következőképpen határozott meg: villamosenergia esetében havi 210 kW, évi 2523 kWh, gáznál pedig évi 1729 köbméter fogyasztást jelent. Németh Szilárd kormánybiztos két évvel ezelőtt kijelentette, hogy a rezsicsökkentés a családok háromnegyedének továbbra is elérhető marad.

Azonban a mostani energetikai beruházás során az okosmérőkre vonatkozó pályázati feltételek az átlagfogyasztás közel kétszeresénél, évi 5000 kWh-nál húzzák meg a határt. Ez a mennyiség körülbelül két négyfős átlagos háztartás fogyasztásának felel meg, ami jelentősen meghaladja a rezsicsökkentés keretében meghatározott átlagfogyasztást.

Az E.ON a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) pénzügyi forrásainak felhasználásával, a magyar kormány előfinanszírozásával és támogatásával több mint 165 ezer okosmérőt telepít szolgáltatási területén. Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója szerint ez a fejlesztés nem csak az ügyfelek kényelmét növeli, hanem a felelősségteljes energiafogyasztás kultúráját is támogatja.

Az okosmérők telepítésének feltételei a következők: az éves villamosenergia-felhasználás elérje vagy meghaladja az 5000 kWh-t, HMKE-val rendelkező felhasználók, új 3x32 Amperes vagy azt meghaladó csatlakozási értékkel rendelkezők 3x80 Amperig, valamint azok a már meglévő villamos csatlakozással rendelkező felhasználók, akiknél a teljesítménybővítés esetén az új csatlakozási érték eléri vagy meghaladja a 3x32 Amperes határt 3x80 Amperig.

Az E.ON válaszában az is szerepel, hogy a mérők telepítése már a vége felé közeledik, a legnagyobb részüket már fel is szerelték, és a felszerelt okosmérők 78 százaléka lakossági ügyfelekhez kerül. Az átlagfogyasztás kétszeresének elérését kormányrendelet írja elő, és ez nem az E.ON hatáskörébe tartozik.