A Hévíz-Balaton repülőtér fejlesztése

Több mint kétmilliárd forintos beruházással kezdődött meg a Hévíz-Balaton repülőtér fejlesztése, amelynek célja a turizmus és a befektetések növelése a térségben.

A Zala vármegyei hírportál beszámolója szerint a Hévíz-Balaton Airport fejlesztése már elkezdődött, és a tervek szerint 2025-ben fejeződik be. A kormány által biztosított 2,2 milliárd forintos támogatás a nemzetközi turizmus fellendítését és a térség gazdaságának erősítését szolgálja.

Benkő Attila, a Hévíz-Balaton Airport Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a fejlesztések során új gurulóút, előtérmegvilágító fények és számos utasbarát kényelmi fejlesztés várja majd az érkezőket. Kiemelte, hogy a beruházás nem csak a szűkebb, hanem a tágabb környék gazdaságának is előnyére válik, és erősíti a nemzetközi beutazóforgalmat.

A repülőtér fejlesztésének elsődleges célja, hogy egész évben európai színvonalú kiszolgálást nyújtson. Benkő Attila szerint ez különösen fontos egy olyan térség számára, amely több mint kétórás autóútra fekszik a fővárostól, és ahol a közösségi közlekedés még több időt vesz igénybe. Egy közeli, működő nemzetközi repülőtér jelentős előnyt jelenthet.

Az ügyvezető igazgató hozzátette, hogy a fejlesztések lehetővé teszik, hogy a térség vonzóbb legyen a külföldi turisták számára, akik nem szeretnének hosszú időt utazással tölteni. A menetrend szerinti járatok új üzleti vendégköröket is vonzhatnak, és javíthatják a helyi gazdasági szereplők elérhetőségét, ami további befektetőket csábíthat a térségbe.

Benkő Attila emlékeztetett arra is, hogy a Balaton a főváros után Magyarország második legfontosabb turisztikai célpontja, ahol 2023-ban 8,7 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami az ország összes vendégéjszakáinak 21 százalékát teszi ki. Hévíz pedig a turisztikai térség forgalmának közel 13 százalékát adta.

Összefoglalva, a több mint kétmilliárdos kormányzati támogatás révén a repülőtér "okosabbá, kényelmesebbé, fenntarthatóbbá, vagyis európai színvonalúvá válik", és a korszerűsítés 2025-ben ér véget.