Kötelező átutalási korlátok a bankszámláknál

Szeptembertől minden banknál bevezetésre kerülnek a napi átutalási limitösszegek az MNB ajánlása alapján, az OTP Bank azonban már májusban életbe lépteti az új szabályozást.

Az OTP Bank a hét elején tájékoztatta ügyfeleit, hogy május 8-tól 1 millió forintos napi limitet állapít meg az internet- és mobilbankból indított átutalásokra. Ez az alapértelmezett korlát módosítható vagy ideiglenesen fel is függeszthető, ha az ügyfél nagyobb összeget kíván utalni. A saját bankszámlák közötti tranzakciókra a korlátozás nem vonatkozik. Az OTP ezzel az intézkedéssel megelőzte az MNB ajánlását, amely 2024 szeptember 1-től automatikus limiteket ír elő az internetbanki és mobilbanki tranzakciókra, valamint a bankkártyákra. Az újonnan aktivált készpénzt helyettesítő fizetési szolgáltatásoknál pedig még szigorúbb korlátozásokat kell majd bevezetni.

Az OTP Bank szerint az egymillió forintos limit megfelelő a mindennapi életvitelhez kapcsolódó tranzakciókhoz, és alkalmas a nagyobb összegű csalások kockázatának csökkentésére. A banki gyakorlatban ritkán fordul elő, hogy az ügyfelek ennél nagyobb összeget utalnának, de az ilyen esetekre az ideiglenes limitfelfüggesztés lehetőséget biztosít.

A többi bank gyakorlata eltérő az OTP-től. Az UniCredit Banknál például 200 000 forint az alapértelmezett tranzakciós limit, a napi limit pedig 500 000 forint, amit módosítani lehet. Az MBH Bank és a K&H Bank nem alkalmaz automatikus limiteket, az ügyfelek maguk állíthatják be a korlátokat. Az Erste Banknál az ügyfelek szabadon módosíthatják az átutalási limitet, és ideiglenes korlátokat is beállíthatnak. A CIB Bank szeptember 1-től, az MNB ajánlásának életbe lépésével vezet be komplexebb tranzakciós limitkezelést, jelenleg az ügyfelek által módosítható egy általános limit van érvényben.