Közel-keleti háború és a gazdasági következmények

Az elemzők szerint a közel-keleti konfliktus eszkalációja jelentős hatással lehet a világgazdaságra, az olajárak emelkedése pedig újra felpörgetheti az inflációt és késleltetheti a kamatfordulatot.

A pénzügyi piacok aggodalmaskodnak a közel-keleti helyzet miatt, különösen miután Irán több száz drónnal és rakétával támadta meg Izraelt. A tőzsdék csökkennek, az olajárak emelkednek, és az arany ára rekordszintre kúszik. Az elemzők szerint a konfliktus eszkalációja lelassíthatja a világgazdaságot, felpörgetheti az inflációt, és a kamatláb várható fordulata is elmaradhat a nyáron.

Irán, mint az OPEC fontos tagja, naponta több mint hárommillió hordó kőolajat termel. Amennyiben Izrael támadást indítana Irán energiainfrastruktúrája ellen, az jelentős hatással lenne a globális olajellátásra. Az OPEC-nek van több mint napi ötmillió hordónyi szabad termelési kapacitása, amelyet a piac stabilizálása érdekében mozgósíthatna.

Irán fenyegetőzött azzal is, hogy konfliktus esetén lezárhatja a Hormuzi-szorost, amelyen a világ olajszállítmányainak körülbelül egyötöde halad át, ami tovább súlyosbíthatja az ellátási problémákat.

A Commerzbank és a Citi elemzői szerint az olaj hordónkénti ára az év második felében 90-95 dollár, illetve akár 100 dollár fölé is emelkedhet. Az olajárak emelkedése már most is érezhető, és az inflációt is negatívan érintheti. Az IMF szerint, ha az olajárak 15 százalékkal emelkednek, az a globális inflációs rátát 0,7 százalékponttal növelheti.

A magasabb olaj-, gáz- és egyéb költségek a vállalatokat és a magánháztartásokat is terhelik, ami később az általános gazdasági növekedésre is negatív hatással lehet. Különösen azokban az országokban, ahol a magánfogyasztás még nem élénkült fel, ez súlyos következményekkel járhat, mint például Németországban.

Az Európai Központi Bank (EKB) júniusi kamatcsökkentését is befolyásolhatja az iráni-izraeli konfliktus. Az EKB Tanácsának tagja, Gediminas Simkus szerint a konfliktus nagymértékben befolyásolhatja a döntést. Az USA-ban is csúszást okozhat az olajárak emelkedése, ahol a magas infláció miatt eleve kérdéses a nyári kamatfordulat.