Halottal a bankban: hitelfelvételi kísérlet Rio de Janeiróban

Egy nő megpróbált hitelt felvenni egy halott férfi nevében egy Rio de Janeiro-i bankban, aki kerekesszékben ült mellette. Az eset kapcsán több kérdés is felmerült, többek között az, hogy a férfi már korábban is halott lehetett-e.

Rio de Janeiro egyik bankjában történt az eset, ahol egy nő egy kerekesszékben ülő férfival érkezett, hogy hitelt vegyen fel a nevében. A bank alkalmazottai azonban gyorsan gyanút fogtak, mivel úgy vélték, hogy a férfi, ha nem is halott, de nagyon beteg lehet, ezért értesítették a mentőket és a rendőrséget.

A nő próbálkozásai, hogy úgy tűnjön, mintha a férfi csak rosszul lenne, nem jártak sikerrel. A helyszínre érkező rendőrök megállapították, hogy a 68 éves Paulo Roberto Braga már nem él.

Felmerült a kérdés, hogy vajon Braga már a bankba érkezés előtt halott volt-e, és ha igen, akkor a nőnek voltak-e társai a kölcsön felvételében, amelynek összege valamivel több mint egymillió forintnak felelt meg. Az OTP Bank bejelentése szerint május nyolcadikától automatikusan egymillió forintos napi átutalási limitet állít be az internet- és mobilbankból indított átutalásokra, ami a csalások elleni védekezés része, hiszen 2023-ban a csalások 85 százalékánál egymillió forint feletti összeget loptak el.

A 42 éves Erika de Souzat, aki magát a férfi unokahúgának és gondozójának nevezte, és aki azt állította a rendőröknek, hogy Braga a bankban halt meg, bilincsben vitték el a helyszínről.

Fábio Souza riói rendőrfőnök, aki 22 éves pályafutása során még sosem találkozott hasonló esettel, a G1-nek nyilatkozva – amit a Daily Mail is szemlézett – elmondta, hogy bár a férfi halálának pontos idejét nem tudja megmondani, a Braga fején talált hullafoltok alapján úgy két órával a hitelfelvételi kérelem előtt történhetett a halál. Ha a kerekesszékben halt volna meg, akkor a lábán lennének láthatóak a hullafoltok.

Az esetről készült egy új videó is, amelyen látható, ahogy egy telekocsiból a pláza kerekesszékén a nő átszállítja a halottat a bankba. A hatóságok jelenleg is keresik azt a férfit, aki a felvételen láthatóan telekocsijával szállította de Souzát és Bragát a plázához.

A hatóságok még vizsgálják, hogy a nő valóban az elhunyt unokahúga-e, ahogy azt állítja, de felmerült a lehetőség, hogy bizonyos fokú rokoni kapcsolat fennállhat közöttük. A férfi további rokonságának felkutatása is folyamatban van. Az OTP-nél a beállított limitet bármikor lehet módosítani, vagy ideiglenesen akár felfüggeszteni, ami azt jelenti, hogy az ügyfeleknek továbbra is van lehetőségük a napi átutalási keretük feletti összegek kezelésére. Az új korlátozás azon ügyfeleknél lesz érvényes, akik digitális szerződéssel rendelkeznek, tehát használják az OTP InternetBankot vagy MobilBankot, míg a többiek a bankfiókokban tudják módosítani a napi maximumot.