A World Trade Center alatt felfedezett 18. századi hajóroncs titkai

A New York-i World Trade Center helyszínén, ahol egykor az ikertornyok álltak, egy 18. századi hajóroncsot találtak. A lelet nemcsak az építkezést hátráltatta, de izgalmas betekintést nyújtott Amerika történelmébe is.

A World Trade Center Site egy hathektáros terület, ahol a 2001. szeptember 11-i terrortámadásig az ikertornyok álltak. A romok eltakarítása után új épületek építése kezdődött, és 2010 nyarán az AKRF cég régészei egy 18. századi hajóroncsot fedeztek fel a Vehicular Security Center alapozása során, mintegy 6-6,5 méter mélységben. A roncs darabjait a Texas A&M Egyetem tengeri régészeti laboratóriumába szállították, ahol a Columbia Egyetem kutatói is vizsgálódni kezdtek.

A kutatók dendrokronológiai módszerekkel elemezték a hajóroncs faanyagát, és az évgyűrűk mintázata alapján megállapították, hogy a hajó építéséhez használt tölgyfát 1773-ban vágták ki Délkelet-Pennsylvaniában. A hajó valószínűleg Philadelphiában készült, és a faanyagot ugyanabból az erdőből szerezték, mint amelyikből a Függetlenség Csarnokát is építették.

A hajó funkcióját illetően csak találgatások vannak, de valószínűleg szlúp típusú vitorlás volt, amely a Hudson folyón közlekedett, és lehet, hogy utasszállításra vagy akár a háborúban is használták. A hajó állapota gyorsan romlott, részben a vasrögzítések és a hajóférgek miatt, amelyek a Karib-térségből érkezhettek.

A 18. század végén Manhattan alsó részén a Hudson folyó folyt, de az 1790-es években a folyót elterelték, és a medret feltöltötték, hogy New York terjeszkedhessen. A feltöltés során a hajóroncs is a későbbi World Trade Center telek helyére került. A roncsot 2015-ben elszállították, és ma a New York Állami Múzeumban tekinthető meg.