A baloldali pártszövetség benyújtotta az EP-választási ajánlásokat és az önkormányzatok ügyét is képviseli

Leadta az EP-választáson való induláshoz szükséges aláírásokat a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség, amelyet a Demokratikus Koalíció dominál, és az MSZP az önkormányzatok kivéreztetésére is felhívja a figyelmet.

A DK-MSZP-Párbeszéd szövetség három politikusa, Dobrev Klára, Tüttő Kata és Barabás Richárd egy közös Facebook-videóban jelentették be, hogy a szükséges 20 ezer helyett több mint 60 ezer ajánlást gyűjtöttek össze. A politikusok szerint ez a mennyiség bizonyítja, hogy egyre többen támogatják Magyarországon az erős, szociális és zöld Európa létrehozását, és az Orbán-rendszert kompromisszumok nélkül akarják leváltani.

A közös lista, melyet a három baloldali párt márciusi megállapodása alapján állítottak össze, a Demokratikus Koalíciót helyezi előtérbe. A lista első négy helyén DK-s politikusok szerepelnek: Dobrev Klára, Molnár Csaba, Vadai Ágnes és Rónai Sándor; az ötödik helyen a szocialista Tüttő Kata, a hatodik helyen ismét egy DK-s, Gréczi Zsolt, míg a hetedik helyen a Párbeszéd jelöltje, Barabás Richárd található. A további helyeken többek között Heil Péter, Gurmai Zita és Oláh Lajos is szerepelnek.

Dobrev Klára a videóban többször is a legerősebb ellenzéki listáról beszélt, amit közvéleménykutatások már kétségbe vonnak, és hangsúlyozta, hogy a szocdem-zöld koalíció soha nem működne együtt a Fidesszel, még Orbán nélkül sem. A DK listavezetője azt is megjegyezte, hogy ha sikerül kisebbségbe szorítani Orbánt az elkövetkező EP-választáson, akkor előrehozott választások következhetnek, bár ezt miként kívánná kikényszeríteni, azt nem részletezte.

A közvélemény-kutatások alapján a lista felosztása azt is jelentheti, hogy a közös listáról valószínűleg csak a Demokratikus Koalíció jelöltjei szereznek EP-mandátumot.

Az MSZP szerint a Fidesz kivéreztette, és az uniós elveknek ellentmondva fosztotta meg jogaitól, forrásaitól az önkormányzatokat. Varga László, a párt elnökhelyettese a települések közvetlen hozzáférését kéri az uniós forrásokhoz, valamint egy új Budapest törvény meghozatalát is sürgetik.

A listán számos ismert baloldali személyiség is helyet kapott, bár ők inkább csak elvi támogatást kifejező, bejutásra kevés eséllyel rendelkező helyeken szerepelnek. Ilyenek például a 15. helyen Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, a 16. helyen Andor László, az Európai Bizottság egykori biztosa, a 19. helyen Kálmán Olga, a 40. helyen Veres János ex-pénzügyminiszter, az 51. helyen Lendvai Ildikó, és a 55. helyen Szekeres Imre, a második Gyurcsány-kormány honvédelmi minisztere. Az MSZP EP-képviselőjelöltje, Tüttő Kata, az uniós források közvetlen elérésének élharcosa, akihez hasonló jó szakemberek lendíthetik előre az önkormányzatok sorsát.