Woody Allen: Budapest szép, de szegény város volt

Woody Allen, a híres filmrendező, az rtl.hu-nak adott interjújában beszélt karrierje egyes szakaszairól, fóbiáiról, a metoo mozgalomról, valamint arról, hogy milyen változásokat tapasztalt Budapestben egy 1975-ös látogatása és egy későbbi, harminc évvel későbbi útja során.

Woody Allen, aki a Coup de chance című filmjét népszerűsíti, megosztotta tapasztalatait Budapesttel kapcsolatban. Elmondása szerint az első látogatása során a hetvenes években a magyar főváros szép, de szegény volt, és az orosz megszállás alatt állt. Az emberek boldogtalannak tűntek, és egyfajta állandó felhő lebegett a város felett, de a szegénység és a levertség ellenére is feltűnt Budapest építészeti szépsége.

Harminc évvel későbbi látogatásakor Allen egy élettel teli világvárost látott, ahol az épületek ismerősek voltak, de a városkép divatos boltokkal, nemzetközi márkákkal és éttermi teraszokkal volt tele, ami sokkal izgalmasabb látványt nyújtott, mint korábban.

A rendezőt megkérdezték, hogy eljönne-e Magyarországra, hogy megnézze a Vígszínházban negyven éve futó darabját, a Játszd újra, Sam!-et, ha kapna egy ingyen jegyet. Allen válasza az volt, hogy valószínűleg nem, mert nem szereti visszanézni az írásait, nem szeret repülni, és csak magángépen utazik, ami egy megfizethetetlen kiadás számára. Hozzátette, hogy néha előfordult, hogy küldtek érte gépet filmjei promotálása céljából, de alapvetően nem szereti a repülést, és egy magángépen is csak addig maradna, amíg a pilótának nem mondja, hogy szálljon le a legközelebbi városban.

Az interjúban szó esett arról is, hogy Allen tervezi-e a filmkészítéstől való végleges visszavonulást. A rendező elmondta, hogy a filmkészítés legnehezebb része a pénzszerzés, és már nem akar a pénz után kajtatni. Ha valaki felajánlaná a szükséges összeget, akkor valószínűleg készítene még egy filmet, de egyébként nem tervezi a folytatást. Hozzátette, hogy írni szeret, és elgondolkodott már azon, hogy kipróbálja magát regényíróként.