Éta Aquaridák meteorhullása várható a hétvégén

A hétvégén, május 4-5-én tetőzik az Éta Aquaridák meteorhullása, amely során óránként akár 50 meteor is megfigyelhető lehet az éjszakai égbolton. A Live Science szerint a látványos esemény a Jupiter gravitációs hatásának köszönhetően idén több fényjelenséget ígér. Az Amerikai Meteorológiai Társaság is megerősíti, hogy az éves meteorraj a szokásosnál aktívabb lehet.

Az Éta Aquaridák gyorsaságukról ismertek, ami különösen látványossá teszi őket. A meteorok a Vízöntő csillagképből tűnnek fel, amely az északi féltekén alacsonyan helyezkedik el, így a horizonthoz közeli meteorok megfigyelése valószínűbb.

A holdfázis kedvező lesz a megfigyelés szempontjából, mivel nem lesz sok természetes fény, azonban a felhőzet zavarhatja a meteorok látványát. A legjobb megfigyelési időszak a hajnal előtti órákban várható, amikor a fényszennyezéstől távol, a sötétséghez szokott szemmel figyelhetünk.

Az Éta Aquaridák meteorrajának forrása a Halley-üstökös, amely legutóbb 1986-ban került közel a Naprendszer belső részéhez, és várhatóan 2061-ben tér vissza. A Föld minden évben áthalad az üstökös törmeléksávján, amelynek következtében a légkörbe belépő szemcsék felragyognak, így teremtve meg a "csillaghullás" látványát.