Thaiföldi sorkatonai sorshúzás

Thaiföldön a sorkatonai szolgálatba való besorozás egyedülálló módon, sorshúzással dől el, ahol a 21 éves férfiak sorsát egy lottóhúzás határozza meg.

Magyarországon a kötelező sorkatonai szolgálatot 2004-ben szüntették meg, de Thaiföldön és más országokban még mindig létezik általános és kötelező sorkatonaság. Thaiföldön évente áprilisban tartják a sorozást, ahol a hadseregbe való belépés első köre az önkéntes jelentkezés, amit sokan választanak, főleg a szegényebb vidékekről, a sorkatonáknak járó fizetés miatt, ami havi 10 ezer bát (körülbelül 95 ezer forint). Az önkéntesek általában az éves sorkatonai szükséglet 10-15 százalékát teszik ki, a többieket a nagy katonalottón választják ki.

A sorozási lottóhúzás során a résztvevőknek egy nagy, átlátszatlan műanyag dobozból kell kártyát húzniuk, amelyek vagy pirosak, vagy feketék. A piros kártyát kihúzók bevonulnak a hadseregbe, a feketét kihúzók pedig szabadon távozhatnak. A piros kártyákon szerepel a bevonulás dátuma is. A hadseregben az újoncok szívatása és a beavatási rituálék gyakoriak, néha halálos áldozatokkal járnak, ezért sokan tragédiaként élik meg a piros lapot.

Thaiföldön a hadsereg reformja és a hadkötelezettség eltörlése többször felmerült már választási ígéretek szintjén, de ezek az elképzelések rendszeresen elbuktak. A védelmi miniszter azonban bejelentette, hogy 2027-ig jelentős csökkentést terveznek a sorkatonák számában, és növelni kívánják az önkéntesek, illetve a szerződéses katonák arányát a hadseregben.

: Reuters, Al-Jazeera