Mecset elleni támadást tervező fiút fogtak el a TEK műveleti egységei

A Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egységei egy 15 éves érdi fiút állítottak elő, aki a TikTokon fenyegetőzött egy mecset elleni támadással. A fiút a TEK felderítői azonosították, és a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi őrizetbe vette.

Egy külföldi partnerszolgálat április 29-én délelőtt értesítette a TEK-et egy videómegosztón észlelt bejegyzésről, amely Magyarország területén egy mecsetben tervezett támadásra utalt. A TikTokon megjelent hajnali bejegyzés szerzője azt állította, hogy négyórányi autóbuszos utazás után a támadást élőben fogja közvetíteni.

A TEK felderítői a jogszabályban biztosított eszközök és módszerek segítségével pár óra alatt azonosították a felhasználót, aki egy 15 éves érdi fiúnak bizonyult. A közösségi oldalak böngészése során kiderült, hogy a fiú követője volt annak az ausztrál férfinak, aki 2019-ben Új-Zélandon két mecset elleni támadás során 51 embert ölt meg, és ezt élőben közvetítette.

A terrorelhárítók a fenyegetés észlelése után a rendőrséggel együttműködve értesítették a hazai vallási helyeket, közösségeket és intézményeket, valamint több biztonsági protokollt is életbe léptettek. Ezt követően indultak el a fiúért.

A TEK műveleti egysége és a KR NNI Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztály nyomozói Kazincbarcikára indultak, ahol a fiú a barátnőjéhez tartott egy menetrend szerinti autóbusszal. A találkozó során a fiú a barátnőjét halálosan megfenyegette, amiért zaklatás miatt előállították a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságon.

A tinédzsert a TEK Budapestre szállította, ahol a KR NNI Labanc úti épületében a nyomozók terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A fiatalkorút a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi őrizetbe vette, és kezdeményezte letartóztatását, amit az illetékes bíróság elrendelt.

Az elkövető célpontjáról, a rendelkezésére álló eszközökről, radikalizációs forrásairól és esetleges tettestársairól az akcióról szóló rendőrségi közlemény nem ad információt, erről szóló kérdéseinket elküldtük az illetékeseknek.

Az elfogásról szóló hírben a rendőrség az alábbi felhívást is közzétette:

Ezúton hívjuk fel a fiatalok figyelmét arra, hogy a különböző közösségi oldalakat használva legyenek figyelemmel arra, hogy könnyelmű kijelentéseiknek akár súlyos, jogi következményei is lehetnek. Az internet nem felejt. Ami egyszer oda felkerül, az ott is marad.

A TEK és a KR NNI egyetértésben hangsúlyozza, hogy a hatóság minden, a tudomására jutó, az élet kioltásával járó bűncselekmény gyanúja esetén megteszi a szükséges és nélkülözhetetlen intézkedéseket, hogy egy esetleges tragédiát megelőzzenek. A világ bűnügyi tapasztalatai alapján a magyar bűnüldöző szervek minden fenyegetést komolyan vesznek. Nem engedhető meg, hogy egyetlen magyar ember élete is veszélybe kerüljön.

Kérjük, aki úgy érzi, hogy külső segítségre van szüksége pszichés problémái megoldásához, az keressen fel szakembert, vagy vegye fel a kapcsolatot valamelyik lelkisegély szolgálattal! Aki pedig környezetében észlel mentális problémával küzdő személyt, kérjük, jelezze a hatóságok felé!