Ritka könyvek milliárdos lopássorozata

Az elmúlt két évben közel egymilliárd forint értékben loptak el ritka könyveket a világ több könyvtárából, köztük az orosz irodalom kiemelkedő alkotásait tartalmazó köteteket.

Az orosz irodalom legértékesebb darabjai közül mintegy 170 kötet tűnt el kilenc ország 12 könyvtárából, a lopások összértéke pedig eléri a 2,6 millió dollárt, ami jelenlegi árfolyamon közel egymilliárd forintnak felel meg. A The New York Times számolt be az eseményekről, kiemelve egy esetet, amikor két férfi, akik ukrán menekülteknek adták ki magukat, a Tartui Egyetem könyvtárában lopott el nyolc könyvet, helyettesítve azokat profi replikákkal.

Ez az eset csak a jéghegy csúcsa volt, hiszen kiderült, hogy egy szervezett tolvajhálózat áll a sorozatos könyvlopások mögött. A 2022 óta eltűnt könyvek között főként Puskin művei szerepelnek, az eltűnt alkotások összértéke pedig körülbelül 2,6 millió dollár.

A lopások nem csak Észtországot érintették, hanem Lettországot, Litvániát, Németországot, Franciaországot, Svájcot, Csehországot és Finnországot is. A legnagyobb veszteséget a Varsói Egyetem könyvtára szenvedte el Lengyelországban, ahonnan 78 kötet tűnt el.

A tolvajok után nemzetközi hajtóvadászat indult, amelynek élén egy különleges francia egység állt, amely a kulturális lopásokra specializálódott. A nyomozás során arra a következtetésre jutottak, hogy a bűnözői hálózat számos tagja vérrokonságban áll egymással, és Európa-szerte utazgatnak, hogy ne hagyjanak nyomot.

A nyomozás eddig kilenc letartóztatáshoz vezetett. Négy gyanúsítottat Grúziában fogtak el, náluk mintegy 150 könyvet találtak. További három személyt a francia rendőrség tartóztatott le novemberben, a nyolcadikat Észtországban, a kilencediket pedig Litvániában érték tetten, utóbbi már börtönben van.

Puskin és Gogol művei, mint az orosz irodalom jelentős alkotásai, óriási kulturális hatást gyakoroltak a világra. Ezek a klasszikus, több száz éves kötetek magas áron kelnek el, egyes első kiadások akár fél millió dolláros árakat is elérhetnek az aukciókon.